Honvédelem napja

2023.05.18. 19:24

Több helyszínes, katonai tiszteletadással emlékeztek a hősökre Kalocsán – galériával, videóval

A honvédelem napja alkalmából Kalocsán több helyszínen, a Negyvennyolcasok terén az első független magyar kormánynak emléket állító Batthyány-szoborcsoportnál, a Sétáló utcában a Kalocsa Katonaváros térplasztikánál, a Szentháromság téren a Hősök szobránál, végül a Csilás parkban, a honvédelmi emlékhelyen tartottak megemlékezéseket katonai tiszteletadás mellett csütörtökön.

Zsiga Ferenc

Az eseményt a Negyvennyolcasok terén felsorakozott díszelgő alegység és katonazenekar előtt dr. Kovács György nyitotta meg.

Fotó: Zsiga Ferenc

Az eseményen a Magyar Honvédséghez kötődő kalocsai szervezetek: a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre, Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület vezetői és képviselői koszorúztak. Kalocsa Város Önkormányzata nevében a megemlékezés és a tisztelet virágait a 48-as emlékmű talapzatán dr. Filvig Géza polgármester helyezte el. 

A végig szemerkélő esőben megtartott, egész napos rendezvény a rossz időjárás miatt kevesebb látogatót vonzott az egyes helyszínekre és a Csilás parkba, mint a korábbi években. Holott a helyszínváltások a díszelgő alegység vezetésével, katonazenekari kísérettel igazi látványosságot jelentettek, amelyet még a főszékesegyházba, az Astriceum Érseki Múzeumba igyekvő turisták is nagy érdeklődéssel fogadtak.  

Az eseményt a Negyvennyolcasok terén felsorakozott díszelgő alegység és katonazenekar előtt dr. Kovács György nyitotta meg. A nyugalmazott ezredes felidézte, hogy az 1848-ban megalakult magyar honvédsereg 174 éve, 17 napos ostrom után, 1849. május 21-én foglalta vissza Buda várát. Ennek emlékére 1992-től ezen a napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját. 

– Buda elfoglalása egyike volt a szabadságharc legrövidebb és legsikeresebb műveleteinek, a szabadságharc legnagyobb győzelmeként értékelhetjük a budai vár visszafoglalását – fogalmazott dr. Kovács György, hozzátéve, hogy ezzel a győzelemmel zárult le a dicsőséges tavaszi hadjárat, és ezt a pillanatot lehet tekinteni a szabadságharc tetőfokának is. 

A koszorúk elhelyezése és a főhajtás után a résztvevők népszerű katonaindulók dallamaira vonultak át a Sétáló utcába. A volt helyőrségi klubnál kihelyezett Kalocsa Katonaváros térplasztikánál a honvédséghez kötődő szervezetek tagsága jelentős részét adó katonai szervezetekre emlékeztek. 

Innen rendőri felvezetés mellett a Szentháromság térre, a felújított Hősök szobrához vonult a menet. Itt azokra az első világháborúban és más harctereken elesett katonákra és civilekre emlékeztek, akik vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért. 

Az esemény 11 órakor ért a tetőfokára, amikor a Csilás parkban, a honvédelmi emlékhelyen az egyes, Kalocsán szolgálatot teljesítő alakulatoknak – rakéta, páncélos és gépjármű-javító, pontonos-hidász, kiképző, speciális-propaganda és raktárbázis alakulatok, valamint katonazenekar – emléket állító oszlopokon helyezték el a koszorúkat az egyes egységek még élő tagjai. A megemlékezés koszorúzási része a Himnusz katonazenekari előadásával zárult.

A honvédelmi emlékhely melletti toborzó sátor, katonai bemutató egészen késő délutánig fogadta a főként középiskolás diákokból álló érdeklődőket. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában