Romvári Frigyes

2023.05.19. 13:30

Miniszteri elismerést kapott a volt halasi laktanya parancsnoka

Az Aranykor Kitüntető Cím ezüst fokozatát vehette át Romvári Frigyes nyugállományú ezredes, a kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnöke, a magyar honvédelem napja alkalmából Budapesten, a Stefánia Palotában rendezett központi ünnepségen.

Pozsgai Ákos

Romvári Frigyes

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A magyar honvédelem napja és a 175 esztendős Magyar Honvédség születésnapja alkalmából a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban csütörtökön rendezett ünnepségen Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a „honvéd szó tiszteletet sugall és kötelességet ró ránk: nem foszthatjuk meg attól az értéktől, amit több mint másfél évszázada képvisel.” Hozzátette azt is, hogy az 1848–49-es szabadságharcok korában egyedül Magyarország volt képes a kor színvonalán álló reguláris hadsereget létrehozni.

– Hazánkban ugyan most béke honol, de a forradalmi honvédsereghez hasonló elkötelezettségre és elhivatottságra van szüksége a mai kor katonáinak is. Ugyanakkor országunk biztonsága és a honvédelem ügye, nemzeti ügy. 

Az elmúlt közel két évszázadban többször szembesültünk azzal, hogy a béke nem magától értetődik, tenni kell érte. Hazánk békéjét csakis jól szervezett, jól felszerelt; a haza iránt elkötelezett katonákból álló Magyar Honvédség képes garantálni. Szeretnénk tehát minél több olyan fiatalt a hadsereg soraiban tudni, akik nem csak fizikailag, de szellemileg és erkölcsileg is felkészültek erre a szolgálatra. Mint látható, sokat kérünk a katonáktól, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy teljesítményüket mindenféle értelemben kellően honorálni tudjuk – mondta az államtitkár.

Az ünnepségen Gion Gábor és Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, egyben a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese elismeréseket adtak át. Az Aranykor Kitüntető Cím ezüst fokozatát vehette át Romvári Frigyes nyugállományú ezredes, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnöke, a kiskunhalasi 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred utolsó parancsnoka. Az ezredes az elismerésről úgy nyilatkozott, hogy az nemcsak az övé, hanem az idén 50 éves egyesületéé is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában