Elismerés

2023.05.19. 07:00

Idén Kecskemétre került a Toldy Ferenc-díj – galériával

Holczer József piarista atya, nyugalmazott magyar-orosz szakos tanár, Pilinszky- és Lőrincze-díjas nyelvművelő, nyelvész, költő, irodalmár kapta a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tanári kitüntetését, a Toldy Ferenc-díjat. Az ünnepségnek a Piarista rendház adott helyet.

Sebestyén Hajnalka

Az országos elismerést a Társaság két alelnöke, Fábiánné Szenczi Ibolya és Papp Ágnes Klára adta át.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság minden évben országosan három díjat ad át: egy tanári pályán, egy irodalom, muzeológus, közművelődési, valamint egy irodalomtudományi területen dolgozó kiemelkedő munkásságát ismeri el. A Társaság tanári díja idén Kecskemétre került, Holczer József vehette át. Az országos elismerést a Társaság két alelnöke, Fábiánné Szenczi Ibolya és Papp Ágnes Klára adta át.

A Toldy Ferenc-díjat 1981-ben alapította a Magyar Irodalomtörténeti Társaság az egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, muzeológusok, általános és középiskolai tanárok irodalomtörténeti munkásságának elismerése céljából. A díjjal oklevelet és emlékérmet kap a kitüntetett irodalmár. 

Az ünnepségen a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi vezetője, Bajtai Mária köszöntötte a vendégeket. A díjazottat méltatta Fábiánné Szenczi Ibolya. 

Holczer József 1947-ben született Kecskeméten, piarista diák volt. 1965-ben lépett be a piarista rendbe. 1974-ben szerezte meg a magyar-orosz szakos tanári diplomát, nem sokkal előtte szentelték pappá. Azóta a piarista rendházban él. 2008-as nyugdíjazásáig a Piarista Iskolában magyar-orosz szakos tanárként oktatott, és a könyvtárban dolgozott. 1978-től szinte folyamatosan ellátja hétvégenként a kadafalvi lelkipásztori feladatokat. Írói munkásságának része, hogy a Piarista rendház házi krónikáját, háztörténetét vezeti. Nagyon sok szaklapban publikált, munkáinak száma meghaladta a 900-at. Nyelvi jegyzetei, glosszái is gyakran hallhatók voltak a rádióban. Nyelvészeti és irodalmi munkásságát több díjjal is elismerték az évtizedek alatt, többek között Pilinszky- és Lőrincze Lajos-díjjal. 

Az ünnepségen részt vett Kecskemét önkormányzata részéről Lévai Jánosné képviselő, tanácsnok, Leviczky Cirill képviselő, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke. 

Az ünnepség második részében Holczer Józsefet köszöntötték az irodalombarátok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában