Megemlékezés

2023.05.14. 13:17

Harminc éve viseli a tassi iskola az alispán nevét – galériával, videóval

Három évtizedes hagyomány, hogy Tass diáksága május 11-én kivonul a református temetőbe megkoszorúzni Földváry Gábor, a reformkor jeles egyénisége, helyi földbirtokos emléktábláját, aki Pest-Pilis-Solt vármegye alispánja, majd Csongrád megye főispánja volt. Az idei megemlékezés kettős évfordulóhoz kötődött, 236 évvel ezelőtt született Földváry Gábor, akinek nevét harminc éve vette fel a tassi két tanítási nyelvű általános Iskola.

Gulyás Sándor

Az idei megemlékezés kettős évfordulóhoz kötődött, 236 évvel ezelőtt született Földváry Gábor, akinek nevét harminc éve vette fel a tassi két tanítási nyelvű általános Iskola.

Fotó: Gulyás Sándor

A Földvári Napok negyedszázados múltra tekint vissza, melynek keretében emlékezik meg az iskola névadójáról az intézmény. Két évtizeden keresztül évente rendszeresen tartottak nagyszabású gálaműsorokat is. A hagyomány a húszéves évfordulós rendezvény után megszakadt, a diákság számára azonban minden évben szerveznek programokat. Az idei esztendőben gálaműsor is színesítette a rendezvényt.

– Földváry Gábor élete legaktívabb részét Tasson töltötte, neve összefonódott az önerőből való felemelkedés és a keresztény hazafiság gondolatával, így nem csak időszerű, hanem örök életű példája. Lelkes, áldozatkész hazafi volt, megérdemli, hogy nevéről becsülettel megemlékezzünk. Az emlékezés során a múltról beszélünk, de az utókorhoz szólunk. Lehetőség mindez arra, hogy felidézzünk eseményeket, érzéseket, egyben jó alkalom az értékelésre, számvetésre, illetve lehetőséget teremt újabb célok kitűzésére – fogalmazott köszöntőjében Tóthné Détári Gabriella intézményvezető.

A délelőtti emlékműsorban a diákok az iskola névfelvételében nagy szerepet játszó pedagógusok gondolatait idézték fel. Horváth Lajos Ottó, Jászai Mari- díjas érdemes és kiváló művész a pesti Nemzeti Színház létrejöttének körülményei elevenítette fel a korabeli híradások alapján.

Az ünnepi műsort követően a vendégek és az iskola tanulói helyezték el a megemlékezés virágait a református temetőben lévő Földváry kripta falán elhelyezett emléktáblánál. A kripta és a mellette lévő Darányi Sírkert a Nemzeti Panteon részét képezi.

A program délután nagy érdeklődés mellett a sportcsarnokban folytatódott, ahol Détári Gabriella igazgató és Németh Gábor polgármester köszöntő beszéde után az iskola névadójáról készült könyv bemutatójára került sor, melynek alkotója Jaksa Mária, az iskola egykori diákja. A mű a Tassi Helytörténeti Egyesület 11. kiadványaként jelent meg másik két könyvvel együtt. Az ünnepség az osztályok és az óvodások gálaműsorával zárult. A rendezvény vendégei voltak a Földváry-család leszármazottai: dr. Földváry Erzsébet és leánya Kováts-Földváry Zita, valamint dr. Homoki István.

Földváry Gábor, a színházépítő alispán nevéhez fűződik, a vakok intézetének, az első magyar takarékpénztárnak létrehozása. Az első magyar nyelvű színház megépítője a Duna szabályozásában is jelentős szerepet játszott.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában