Fesztivál

2023.05.16. 14:30

Az eső sem ronthatta el a jó hangulatot a mélykúti Júdásfa-fesztiválon – galériával

Második alkalommal tartottak Júdásfa-fesztivált az elmúlt hétvégén a mélykúti templomdombon álló júdásfánál, amely 2020-ban elnyerte az Év fája címet, majd egy évvel később Európa öt legszebb fája közé választották. Idén ugyan a fesztivál előtt egy héttel elvirágzott, de ez nem befolyásolta a rendezvény jó hangulatát.

Pozsgai Ákos

Senki nem tért haza üres hassal az ünnepségről

Fotó: Pozsgai Ákos

A mélykúti júdásfa csodájára járnak, egyrészt a kora adja a különlegességét, hiszen a mediterrán növény több mint 250 éve áll a Szent Joachim-templom mellett. Másrészről a mérete, mert közel 10 méter magas. A fa az 1750–60-as években került a templomkertbe. Magjait valószínűleg a vajdasági Szabadkáról érkezett ferences szerzetesek hozhatták magukkal. Érdekessége még, hogy Mélykút város pontos mértani középpontján helyezkedik el. A legenda szerint a júdásfa virága Krisztus vérét szimbolizálja, a magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

A Júdás-fesztivál szentmise majd gyalogos és kerékpáros zarándoklat nyitotta meg, amelyet a BácsSport és a Rockenbauer Pál Természetjáró Egyesület szervezett közösen. A megnyitón Bolvári János esperes, plébános úgy fogalmazott, hogy azért tetszett neki a fesztivál ötlete, „mert nem kifejezetten Istenről szól, de mégis Istenhez vezet bennünket.”

– Mert az emberek a szépet, a jót, észreveszik, ezért szavaztak rá az Év fájaként, és ezt a szépet és jót szeretnénk évről évre megünnepelni. A természeten keresztül az embernek eszébe jut, mi mindent adott nekünk az Isten – mondta a plébános. Utalt arra is, hogy idén egy héttel korábban elvirágzott a Júdásfa, mint, hogy ünnepelték volna, de sem ez, sem az borongós, esős időjárás nem határozta meg az ünneplők hangulatát. 

Kovács Tamás Mélykút polgármestere elmondta, hogy a Júdásfa-fesztivál egy civil kezdeményezés, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy ahol alulról jövő kezdeményezés van, annak a településnek van jövője. 

– Reméljük, hogy még sok ilyen kezdeményezés mellé tud állni és támogatni az önkormányzat 

– tette hozzá. Kiemelte: a Júdásfa egy különleges kapocs a településen, térben és időben összeköt embereket, történeteket és sorsokat. – Térben azért, mert ennek a Júdásfának a csemetéje rengeteg mélykúti udvaron utca részén megtalálható, de megtalálható az ország távolabbi pontjain is az innen származó magonc és összeköti azokat az embereket, akik innen elszármaztak. Összeköt időben is, hiszen itt van 250 éve és bizonyára történeteket tudna mesélni – mondta a város vezetője.

A polgármester gondolatmenetét tovább fűzve fogalmazott úgy Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője, hogy ez a Júdásfa fa látta kinőni a földből ezt várost és ez komoly lelki töltetet adhat a fesztiválnak. Olyan fát ünnepelnek, amely látta a dédszülőket, ükszülőket, szépszülőket, a település visszatelepítés utáni lakóinak jelentős részét. Egy őrszem ez a sokágú szép fa – mondta a képviselő.

Javasolta, hogy a mélykúti Júdásfa kapjon egy webkamerát, így bárki láthatja a virágzást is, figyelemmel követheti a fa állapotát. A kormánybiztos egy kezdeményezéssel is előállt, hogy indítsák el Mélykúton a Nemzet fája programot, amely bemutatná az ország legszebb és legidősebb fáit, pontos koordinátákkal, hogy hol lehet megtalálni.

– Így juthatnának el a hazai és nem magyarországi turisták Bácsborsódra is, ahol a Rákóczi-fa található, vagy a terézhalmi major mellett álló hatalmas tölgyfákhoz – tette hozzá a politikus.

A hétvégi Júdás-fesztiválon játszóház és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket a plébánia udvarán, a város főterén kakasfőző verseny volt, természetvédelmi előadások a Kiskunsági Nemzeti park munkatársainak közreműködésével, bábszínház, koncertek és táncház. Felléptek a helyi Szent Tamás katolikus Általános Iskola diákjai és fergeteges koncertet adott László Attila énekes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában