KÉSZ / Kecskemét

2023.05.18. 06:53

Az egyház és az állam más dimenzióban, de ugyanazon közösségért dolgozik – galériával

Veled vagy nélküled? Az egyház és az állam kapcsolata címmel rendezett fórumot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szerdán a kecskeméti főplébánia közösségi házában. A telt házas eseményen Érszegi Márk Aurél, Vatikán-szakértő; Makáry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke és Soltész Miklós, egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke fogalmazta meg a véleményét. A nagy ívű beszélgetés államalapító Szent István királytól indulva Ferenc pápa közelmúltban tett magyarországi látogatásig járta körbe a címadó témát.

Vajda Piroska

Soltész Miklós, egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár

Fotó: Bús Csaba

„Általában nem szívesen láttam a papokat a hivatásos politikusok szerepében. Arra azonban, hogy országrontók ellen tollal is küzdjek mindig készen álltam. Az volt a felfogásom, hogy határozott kiállással megakadályozhatjuk a vallásellenes társadalmat és közerkölcsöt romboló mozgalmak hatalomra jutását." Ezzel a Mindszenty József idézettel indította útjára a beszélgetést dr. Berényi Tivadar házigazda, majd átadta a szót Makláry Ákosnak, aki a beszélgetést vezette. Ő is egy idézettel kezdett. Az István a király című rockoperából Szent István király jól ismert mondatát hozta: „Király vagyok, Uram, a Te akaratodból. Minden magyarok királya. És én azt akarom, hogy ennek a népnek országa legyen. Veled Uram, de Nélküled.”

Erre reflektálva Érszegi Márk Aurél elmondta, István király olyan királyságban gondolkodott, amit neki kell világi emberként irányítani, a Jóisten szándéka szerint. Hozzátette, azzal, hogy Szent István felajánlotta az országot a Szűzanyának, letette a vokság amellett, hogy milyen elvek mentén kívánja az országot felépíteni és vezetni. 

Ez az, amit a hatályos Alaptörvény úgy fogalmaz meg, hogy országunkat a keresztény Európa részévé tette. 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy hazánkban kivételesen pozitív az együttműködés az állam és az egyház között. Elhangzott, hogy a helyi egyházak érdekeit az 1997-ben Vatikánvárosban aláírt, és 2013-ban módosított a vatikáni megállapodás is biztosítja, egyfajta védőernyőt biztosít a katolikus közösségeknek és más felekezeteknek is. 

A magyar–vatikáni megállapodás tartalma annyira jó, hogy a szentszék azóta is modellértékűnek tartja. A lényege, hogy az egyházi oktatási és szociális intézmények egyenlő finanszírozásban részesülnek az állami és önkormányzati hasonló intézményekkel. 

Megfogalmazódott az is, hogy az állam és az egyház küldetése ugyanannak a közösségnek szól, ezért, bár különböző dimenzióban, de együtt kell működniük ahhoz, hogy a céljukat elérjék. 

A fórum elhangzott az is, hogy míg nagyon sok országban az emberek választani kényszerülnek a vallásuk és a munkájuk között, addig hazánkban a hívő ember a közéletben és a szakmai életében is vallási meggyőződése, hite szerint élhet és dolgozhat. Ferenc pápa is példaértékűnek nevezte a magyarok hitét és a felekezetek közötti együttműködést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában