Évforduló

2023.05.05. 17:59

110 éves lett a helvéciai Feketeerdői Iskola – galériával

Fennállásának 110. évfordulóját ünnepelte pénteken a helvéciai Feketeerdői Általános Iskola. Megidézték a múltat, megemlékeztek az elhunyt pedagógusokról, felavatták az új tetőszerkezetet és díjazták a tanulmányi versenyek legjobbjait.

Sebestyén Hajnalka

A kerek évfordulót meghitt ünnepség keretében tették emlékezetessé

Fotó: Gulyás Sándor

A 2022/23-as tanév volt a helvéciai Feketeerdői Általános Iskola történetének 110. tanéve. E kerek évfordulót meghitt ünnepség keretében tették emlékezetessé. Tóth-Deák Szilvia tagintézmény-vezető köszöntőjében kiemelte a 110 év alatt mintegy kétezer diák tanult az ódon falak között. Sorsukban meghatározóak voltak az ott töltött évek. Az iskolában mindig is egyszerre volt jelen a minőségi szakmai munka, a családias légkör és az egymásra figyelés. A következő években is ezen elvek mentén haladnak tovább. 

A köszöntőjét követően az ünneplők együtt sétáltak át az iskola falán elhelyezett emléktáblához, melyen a már elhunyt pedagógusoknak állítottak emléket. A koszorúzás után a tanulók hangszeres fellépéseivel folytatódott a műsor. 

Az iskola történetét Vezsenyi Éva egykori tanuló idézte fel, az 1960-as években végzett öregdiák maga is évtizedeken át kutatta a nagyközség történetét, köztük az iskolák múltját is. A Feketeerdői Iskola 100 éves történetét könyvbe is foglalta. 

A Feketeerdői Általános Iskola 1910-es évek elején a Korhánközi úton kezdte meg működését Helvécia harmadik iskolájaként, a Haleszi és Telepi tanyai iskola után. A nevét az épületet körülvevő erdőről, illetve a Fekete családról kapta, és őrzi mind a mai napig is. Évtizedeken át kerekes kút állott az udvarán, a gyerekeknek volt gyakorló kertje, faiskolája. 

Az első tanító Lendvai Mihály volt, aki 10 éven át oktatta a tanulókat. Őt követte Szabó Sándor, aki már 37 évig tanított az iskolában. Róla nevezték el Szabó Sándor telepnek a település azon részét, melyen az iskola is áll. A pedagógusok közül mindenképpen ki kell még emelni Garai Zoltán nevét, akiről szintén utcát neveztek el a közelben. Neki köszönhetően vált magas színvonalúvá a zeneoktatás.

A kezdeti épület később kicsinek bizonyult, többször bővült az évtizedek alatt. 

A villanyt 1963-ban vezették be, a nyolcvanas évek épült ki a vezetékes víz. 1990-es évek elejére épült fel a tornacsarnok. A felújítások folyamatosak, az elmúlt években új ebédlőt kapott az intézmény, míg tavaly az egyik épületrész teljesen új tetőt kapott.

Az egykori tanárok közül a 18 éven át az iskolában tanító Probojáczné Túri Éva üdvözlő szavait tolmácsolta az tagintézmény-vezető. Ezt követően Pálfi Tamás, a kecskeméti Tankerület igazgatója gratulált a 110 év kapcsán. 

Az ünnepség részeként felavatták az új tetőszerkezetet, mely a Magyar Falu Program közel 21 millió forintos támogatásával és az önkormányzat önerejével valósulhatott meg. A nemzeti színű szalagot Balogh Károly polgármester, Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző, Pálfi Tamás, Tóth-Deák Szilvia, Szarvas Tibor, a kivitelező Bács-Szinkron Kft. munkatársa, és Péterné Fidler Elvira a Helvécia-Ballószög Iskola intézményvezetője vágta át. 

Az ünnepségen díjazták a tanulmányi versenyek legjobbjait is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában