Elismerés

2023.04.23. 13:10

Városi ünnepség keretében ünnepelték Kecel kiválóságait – galériával

Éppen 289 évvel ezelőtt írta alá Patachich Gábor kalocsai érsek Kecel újratelepítésének a dokumentumát. Szombaton erre emlékezve rendeztek a település művelődési házában ünnepséget. Ekkor adták át a közösség elismeréseit az arra legméltóbbaknak.

Barta Zsolt

A városi elismerésekben részesült polgárok és a két település polgármestere.

Fotó: Barta Zsolt

Minden évben megemlékeznek Kecel újra telepítéséről a városban. Az idén ennek a 289. évfordulóját ünnepelte a közösség. A katolikus templomban ennek tiszteletére délutáni szent misét rendeztek, majd ezt követően a művelődési házban tartottak ünnepséget, amelyen városi elismeréseket adott át Haszilló Ferenc polgármester. Az idén 12 főt javasoltak a polgárok kitüntetésre, közülük négyen kaptak elismerését. Mielőtt azokat átadta a település első embere, a város születésnapjára vendégségbe érkezett németországi Schwarzenbruck testvértelepülés küldöttségét emléklappal és ajándékkal köszöntötte, üdvözölte a vendégek vezetőjét, Markus Holzammer polgármestert. 

Ezt követően a színpadra kérték Bányai Gábor országgyűlési képviselőt, akit a képviselő-testület díszpolgári címben részesített. A méltató gondolatok között elhangzott, hogy családja 14 generáció óta bácskai földművelő, a politikus olyan egyéni gyümölcstermesztő, agrárszakmérnök, akinek a tevékenysége, gondolkodásmódja, közel áll a keceli gazdatársadalom értékrendszeréhez. Az országgyűlési képviselő, aki korábban a megyei közgyűlés elnöke volt, most pedig a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács társelnöke korábban már más közösségek elismerését is kivívta támogató tevékenységével. Ő ugyanis Jánoshalma, Bácsalmás, Kiskunhalas, Hajós, Nemesnádudvar, Mélykút, Madaras, Kunbaja és Kelebia települések díszpolgára is. Szombaton pedig Kecelen is megkapta a legmagasabb helyi elismerést. 

Bányai Gábor meghatódottan köszönte meg a keceliek kitüntető címét. Hangsúlyozta: a díszpolgári cím nagyon magas kamatú hitel, amely szinte visszafizethetetlen, ugyanakkor ezentúl is mindent megtesz, ami csak módjában áll Kecel fejlődéséért.  

Az ismert politikus után Turbucz Lászlóné Gubacska Julianna Erzsébet vehette át a Kecel Városért kitüntetést. A településen mindenki jól ismeri őt, ugyanis közösségi személyként sok rendezvény sikerének volt a főszereplője. Így például 30 éven át szervezte a szüreti felvonulást, de a nevéhez fűződik a önkéntes tűzoltóság női csapatának megszervezése is. Nyugdíjasként sem pihent, társai számára sok kirándulást szervezett az évek során. 

Őt követte a Pro Cultura díjat átvevő Juhász Anikó, aki Kecelen, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodában dolgozik. Alsó tagozaton saját osztálya van, de éneket is tanít más osztályokban, ha szükséges, akkor felső tagozaton is. Vezetője lett a hajdani Kecel Folklór Együttes Asszonykórusának, majd utódjának, a jelenlegi Kéknefelejcs Népdalkörnek. Kétévente zenés-dalos találkozót szerveznek Kecelen, melyre meghívják más települések népzenei csoportjait is. 

Az Év vállalkozója elismerésben részesült Borbényi László. A városban jól ismert üzletember a Fürtös Étterem és a A FÜRT-TRADE Kft. alapítója. Az utóbbi cég Kecel legnagyobb összegű helyi iparűzési adót fizető vállalkozásai között szerepel. Tulajdonosa rendszeresen támogatja Kecel város rendezvényeinek megvalósulását anyagilag, személyes részvétellel és a programok sikerességét eredményező egyéb segítséggel. 

A polgármester két fiatal keceli lányt, Mizser Rékát és Sendula Jázmint jutalmazott emléklappal és ajándékkal a sport terén elért kimagasló eredményeikért. 

A rendezvény végén Pintér Csaba, a Pintér Művek tulajdonosa a helyi polgárőr egyesület támogatója, és Orcsik István, a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke átadták az Év polgárőre kitüntetést Farkas Jenő és Orcsik András polgárőröknek. A rendezvény után az ünneplők a Patachich Gábor szoborhoz sétáltak, hogy elhelyezzék virágaikat. Ezt követően a múzeumba mentek, ahol egy új állandó kiállítás nyílt, amely Kecel történetét dolgozta fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában