Együttműködés

2023.04.01. 07:00

Környezetvédelmi Kartát alapít Kecskemét

Gaál József alpolgármester előterjesztésében Kecskemét klímastratégiájával összhangban a Kecskeméti Városi Környezetvédelmi Karta elfogadását javasolta. Az alapdokumentum értelmében az önkormányzat és a dokumentumot aláíró vállalkozások együttműködésben tesznek a klímacélok megvalósulásáért.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Mint az előterjesztésben szerepel, Kecskemét egyik alapvető célkitűzése az éghajlatváltozás káros hatásainak kiküszöbölésére irányuló projektek, intézkedések megvalósítása. A klímaváltozás kihívásainak való megfelelés viszont nem korlátozódhat az önkormányzat által megoldható feladatokra, ez a tevékenység komoly kihívást jelent a városban működő gazdasági szereplőknek is.

Az önkormányzat és város meghatározó vállalkozásainak együttműködésére egy olyan alapdokumentum megalkotását kezdeményezi az alpolgármester, amelyben rögzítenék azokat a közös feladatokat, amelyeket Kecskemét Megyei Jogú Város klímastratégiájának részeként határozott meg az önkormányzat. A Kecskeméti Városi Környezetvédelmi Karta néven létrehozandó együttműködési megállapodással olyan keretszabályokat alkotnak, amik alapján a város vállalkozásai az önkormányzat közreműködésével megismerhetik egymás jó gyakorlatait, környezetvédelem terén elért eredményeit, vagy tervezett tevékenységeit.

A Kecskeméti Városi Környezetvédelmi Karta vállalkozói egyeztetésére február 6-án került sor. Az egyeztetésen a karta aláírói kifejezték együttműködési szándékukat. Mindezek alapján az együttműködés a klímastratégiában szereplő vállalásokon túl több, egymásra épülő informális szervezet létrehozását is célozza: a környezetvédelmi együttműködés keretében létrehoznának egy környezetvédelmi szakértőkből felállított Környezetvédelmi Szakmai Tanácsot, és évente megrendeznék a Környezetvédelmi Aréna rendezvényt egymás jó gyakorlatainak bemutatására.

A kartát aláírók egyebek mellett vállalják, hogy tevékenységük során 2030-ra 40 százalékkal csökkentik szén-dioxid kibocsátásukat a 2017-es bázisévhez képest, növelik a megújuló energiaforrások használatát és a vízvisszatartást, valamint arra ösztönzik dolgozóikat, hogy kerékpárral vagy elektromos autóval járjanak munkába.

Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője üdvözölte a fejleményeket és azt kérdezte, hogy mikor alakul meg a tanács, illetve lehet-e bővíteni a vállalást a szállópor-koncentráció csökkentésével. Gaál József elmondta, hogy az elkövetkező egy-két hónapban megalakul a testület. Az alpolgármester hozzátette, hogy a vállalások bővítése a tagok egyetértésén múlik. Falu György alpolgármester elmondta, pozitívan és felelősen állnak a kartához  a vállalkozások. Ennek példája, hogy 40 állásos autótöltőt alakított ki a Mercedes-gyár a dolgozói parkolóban.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a testület.

A megszólított várható együttműködő partnerek a következők:

Phoenix Mecano Kecskemét Kft., Univer Zrt., Univer-Product Zrt., Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt., Rösch Mode Kft., Hilti, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Autoflex-Knott Kft., Fornetti Kft., CabTec Kft., Duvenbeck Immo Kft., STI Petőfi Nyomda Kft., DewertOkin Kft., Freudenberg Sealing Technologies Kft., Kecskeméti Konzerv Kft.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában