Költészet napja

2023.04.09. 17:13

Arany János balladái lesznek fókuszban a kecskeméti Hírös Agórában

A költészet napja alkalmából csütörtökön 17 órától Arany János balladáit hallgathatjuk meg a Hírös Agórában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Tetemre hívás című előadói estet Arany balladáiból és kései lírájából állította össze Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója.

– Nem titok, hogy ez elsősorban a középiskolák és egyetemek diákjai számára készült. Az összeállításban vannak részek, melyek szigorúan a tananyagra épülnek, s vannak benne igazi érdekességek, melyekkel nem találkozhatnak a diákok az iskolai órák folyamán – vallja Arany János verseit megszólaltató színész.

– Arany János lírája megáll a saját lábán is, nem kell különösebb hókuszpókusz ahhoz, hogy érdekessé tegyük. Viszont ha szélesebb tömeghez akarunk szólni, s nemcsak a költészet kedvelőihez, érdemes valamilyen népszerűbb megoldáshoz folyamodni. Ilyenkor jön a megzenésítés – tette hozzá.

A versekhez írt dallamok népi motívumokból épülnek fel, nemcsak a magyar népzenei motívumokból áll az előadás zenei világa, hanem skót és ír népi dallamok is feltűnnek benne, hiszen Arany sokat merített a skót népballadákból.

Az előadásban elhangzó balladákat előadják: Tóth Tibor, Farnbauer Péter, Kováts Marcell és Madarász András.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában