HoloVízió

2023.04.25. 06:55

A világon egyedülálló háromdimenziós mozirendszert kapott a kecskeméti egyetem

A HoloVízió nevű háromdimenziós mozirendszert, adományozta a Holografika Kft. a Neumann János Egyetemnek − tájékoztatott közleményében a Neumann János Egyetemért Alapítvány.

Horváth Péter

Dr. Fülöp Tamás, a kecskeméti egyetem rektora

Fotó: Banczik Róbert

A Holografika Kft. a világon egyedülálló fejlesztésű, szemüveg nélküli 3D mozirendszere, a HoloVízió nem egyszerű képmegjelenítő, amely a bal, illetve jobb szemnek két különálló sík képet mutat, hanem szabad szemmel látható, nagyméretű, színes, mozgó, a természetes látványt legjobban megközelítő 3D képet állít elő. A képet egy adott pillanatban több felhasználó is nézheti anélkül, hogy a háromdimenziós vetítéseknél megszokott szemüveget kellene használniuk.

A Holografika Kft. már egy évtizede kutatja a mozgó, valódi térbeli 3D képmegjelenítés megvalósítási lehetőségeit a Gábor Dénes díjas Balogh Tibor mérnök-holográfus vezetésével. 

A fejlesztés eredménye a világon egyedülálló és szabadalmilag védett HoloVízió holografikus 3D monitorok, illetve 3D mozirendszer.

A Holografika Kft. által a kecskeméti Neumann János Egyetem részére ingyenesen felajánlott HoloVízió tulajdonképpen egy 3D mozirendszer, melyben egy közel négy méteres képátlójú, 16:9 képarányú hologramernyőn hozza létre a vetítőn a 63 megapixel felbontású háromdimenziós képet, amit vízszintesen 40 fokos szögben láthatnak a nézők. Maguk a vetítők a 30 ezer órás élettartamú LED fényforrásnak köszönhetően 114 százalékos színlefedettséget biztosítanak. A rendszer minden elemével együtt 900 kilogrammos. 

A közlemény szerint a 3D képmegjelenítő technológia elsődleges felhasználásai közé tartoznak mindazok a területek, ahol a számítógép által előállított 3D képi adat már eleve rendelkezésre áll: az orvosi rendszerek mellett ilyen lehetőség van például a tervezői (CAD), építészeti, tudományos tervezés és oktatás, molekuláris tervezés, geológiai kutatás, radar- és légirányítás rendszerekben vagy a 3D játékok, a szimuláció és a virtuális valóság területein. A Neumann János Egyetem a fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítvány támogatásával egy speciális tantermet alakított ki a CAMPUS Oktatási épületében. Az egyetem egy informatikusokból és mérnökökből álló fejlesztő csapatot is létrehozott, hogy az eszközt az oktatásba is bevonják, például a tananyag háromdimenziós láthatóságát elősegítve − részletezte az egyetem közleménye.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában