Petőfiszállás

2023.03.08. 16:03

Pálosszentkúton tett látogatást a Magyar Pálos Rend legfőbb elöljárója – galériával

Az első magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend legfőbb elöljárója, Arnold Chrapkowski generális tett látogatást kedden a petőfiszállási Pálosszentkúton. A lengyelországi Częstochowában élő rendfőnököt Szász János petőfiszállási polgármester is köszöntötte.

Vajda Piroska

A lengyelországi Częstochowában élő rendfőnököt Szász János, petőfiszállási polgármester is köszöntötte

Fotó: Vajda Piroska

Arnold Chrapkowski érdeklődésünkre elmondta, az egyházi törvények szerint a hatévente megválasztott generálisnak a hatéves ciklus alatt kétszer kell látogatást tennie minden pálos központban. Hozzátette, ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen tizenhét országban mintegy hetven pálos kolostor működik. Az elmúlt négy hónapban látogatást tett többek között Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Lengyelországban és a napokban a magyarországi, illetve a romániai központokat járja körbe. A vizitek célja, hogy megismerje a szerzetesek életét, a kolostorok közösségi életét, a lelkipásztori szolgálatot és nem utolsó sorban a gazdasági helyzetet. Ugyanakkor a generális minden szerzetessel külön személyes beszélgetést is folytat.

Magyarországi tapasztalatairól elmondta, mivel a rend gyökerei hazánkban vannak, különösen szoros a kapcsolat a magyar szerzetesekkel. Hozzátette, Magyarország történelmével együtt a rend sorsa is folyamatosan változott, sajnos a közösség létszáma jelentősen lecsökkent. Jelenleg a határon belül négy, míg a romániai Hargitafürdőn egy magyar rendház működik. 

Az eddigi útja során szomorúan tapasztalta, hogy milyen sok változást idézett elő a covid. Nehéz időszak volt ez a pálos rend életében, hiszen több szerzetestársuk is meghalt a betegségben. Szomorúan tapasztalta továbbá, hogy a világjárvány mennyire eltávolította az embereket egymástól és Istentől is. Éppen ezért fontos feladata a pálos szerzeteseknek közösségbe kovácsolni az embereket és segíteni őket abban, hogy megtalálják az Istenhez vezető utat.

Hozzátette, az egyháznak nem csak a hívő emberek életében kell jelen lennie, hanem azokéban is, akik keresik az Istent, nyitottak az Istennel való kapcsolatra. Ezt a célt szolgálják például a pálos atyák által szervezett gyalogos vagy motoros zarándoklatok is. 

Ezekben a közösségekben megismerhetik az emberek egymás problémáit és ezáltal segíteni is tudnak egymásnak.

– hangsúlyozta a generális. 

Azt is elmondta, hogy pálos szellemiség a történelem folyamán sok változáson ment át, de a pálos remeték mindig is nyitottak voltak azokra az emberekre, akik felkeresték őket, és ez ma is így van. Bár a szerzetesi élet középpontja a kápolnában van, de a pálos atyák nyitottak a világ jeleire, oda figyelnek arra, hogy jelen legyenek a világban, de azt nem engedhetik meg, hogy világ irányítsa az életüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában