Baon podcast

2023.03.02. 13:03

Komoly problémákat okozhatnak a hódok – podcast

A következő podcast adásunkban a hódok jelenlegi helyzetéről tájékoztat Barkúti Balázs gemencológus, akivel a bajai Nagy-Pandúr-szigetre látogattunk.

Márton Anna

Barkúti Balázs gemencológus

Fotó: Márton Anna

Pár évtizeddel ezelőtt még a kipusztulás fenyegette a hódokat Európában, végül sikerült megmenteni őket. Talán túl jól sikerült a mentés, mert ma már sokan úgy vélekednek, hogy ezek a védett állatok – mivel fákat döntenek ki, töltéseket fúrnak meg – komoly károkat okoznak országszerte.

Barkúti Balázs gemencológussal, a bajai Nagy-Pandúr-szigetre látogattunk, ahol közelebbről is megnézhettük a hódok által kedvelt területet, a vízi rágcsálók „eredményes” munkáját. A szakember az aktuális európai és hazai szabályokról, valamint a hódmenedzserek munkájáról is beszámolt hírportálunknak.

A szakember elmondta, hogy a főbb problémák, amiket a hód munkájával okozhat az az, hogy megrágja a fák törzsét és kidönti őket. A csatornák mentén a mederbe döntött fák pedig visszatarthatják a vízfolyást. Továbbá üregeket, járatokat fúrhatnak a hódok a partoldalakban, ezeknek a beszakadása miatt jelentős károk keletkezhetnek.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában