Ünnepség

2023.03.31. 06:50

Felavatták Petőfi Sándor szobrát Kunszálláson – galériával

Ünnepélyes keretek között avatták fel Petőfi Sándor bronz mellszobrát Kunszálláson a költőről elnevezett faluház parkjában csütörtökön. A Petőfi 200 Emlékév tiszteletére készült szobrot Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, Lantos Györgyi szobrászművész és Almási Roland Márk, polgármester közösen leplezte le, majd Juhos Imre plébános áldotta és szentelte meg.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A szoboravató ünnepségen Almási Roland Márk mondott köszöntőt. Beszédében hangsúlyozta: minden szobor egy gondolatiság, egy eszmeiség tapintható formája. Egy jelkép, mely emlékeztet, üzen, tükröz egyfajta szemléletet, mert, aki szobrot állít, az ismeri a múltat, a jelenben cselekszik, és a jövőnek üzen. Az itt felállított Petőfi-szobor is egy szellemiséget testesít meg, sőt talán ennél is többet: a magyarságunkat – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, Petőfi személye, életútja annyira tipikusan magyar, benne testesült meg az igazi magyar néplélek. Ez a sajátos, Kárpát-medencei, keserédes érzelmekkel és nem kevés virtussal teli mentalitás, mely annyira jellemző ránk. Ezért a verseit is mi érthetjük igazán. Népszerűsége ellenére mindvégig megmaradt a nép egyszerű fiának. Ugyanakkor zabolátlan, heves természete, makacs kitartása és ezzel együtt, veleszületett zsenialitása nem csak irodalmi, hanem történelemformáló karakterré is tették. Pontosan látta nemzeti megmaradásunk sorskérdéseit és az azokra adandó válaszokat. Munkásságát az utókor és a történelem igazolta, nevét mindenkor tisztelet és megbecsülés övezi – mondta a település vezetője, aki abban bízik, hogy a költőóriás arcára tekintve eszünkbe jut, hogy nekünk is dolgunk van a világban. Dolgunk van a magyarság ügyében, mert a szabadság soha sem volt magától értetődő. 

A polgármester gondolatai után dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott, hogy a Petőfi-szobor egy útjelző, mert amikor a helybeliek elhaladnak mellette a hétköznapokban, akkor eszüke juttatja, hogy egy nemzethez tartoznak, és azt is, hogyan kell magyarnak lennünk. 

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében azzal a gondolattal játszott el, hogy ha most feltámadna Petőfi Sándor és eljönne közénk, akkor mit mondana? Kunszállás utcáit járva biztosan örömmel látná, hogy mekkora tisztelet övezi a faluban, ahol utcát és faluházat neveztek el róla, de több kortársa nevét is utcák viselik.

A szoboravató ünnepséget a helyi iskola diákja, Krémer Máté és Bánföldi Szilárd színművész szavalata, illetve Tóth Renáta, Magyar Örökség-díjas előadóművész fellépése tette még emlékezetesebbé. Az esemény zárásaként az ünneplők megkoszorúzták a felavatott Petőfi-szobrot, melynek talapzatánál a helyi iskolások is elhelyezték nemzeti színű zászlóikat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában