Kelebia

2023.02.26. 13:53

Siflis Géza válogatott labdarúgóra emlékeztek a kommunista diktatúra emléknapján – galériával

Siflis Géza, jugoszláv válogatott magyar labdarúgó, a Ferencváros egykori legendás játékosának emlékművénél tisztelegtek a kommunista diktatúrák áldozatai előtt, és emlékeztek a nagyszerű sportember életútjára a kelebiaiak szombat délután.

Pozsgai Ákos

Siflis Gézára emlékeztek meg Kelebián szombaton

Fotó: Pozsgai Ákos

A délvidéki származású kalandos életű Siflis Géza tehetséges kapusként 19 évesen került be a jugoszláv válogatottba, az 1928-as amszterdami olimpián is részt vett. 1928 és 1930 között a Ferencváros játékosa volt, így részt vett a Fradinak világhírnevet szerző 1929-es dél-amerikai túrán, amikor az akkori világbajnok Uruguay válogatottját is legyőzték. A második világháború végén Kelebiára költözött és a Levente Sport Egyesület trénere lett.

Délvidéki magyar mivolta miatt azonban állandó célpontja volt az egykori Államvédelmi Hivatalnak, vagyis az ÁVH-nak. Az Andrássy út 60-as szám alatti pincebörtönben az ÁVH verőlegényei olyan súlyosan bántalmazták, hogy az ott szerzett sérüléseiből soha nem tudott felgyógyulni és 1948. október 29-én elhunyt Kelebián. Siflis Géza életútja a Kelebiai Értéktár része lett.

– Világszerte több mint százmillió áldozata volt a kommunista diktatúrának. 

– emlékeztetett Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője a kelebiai megemlékezésen, amit a Fidesz és a KDNP kelebiai csoportja, a Főnix Egyesület Kisszállás és a Levente Sport Egyesület szervezett.

– Küldetésünk van, nem akarjuk elfelejteni a szörnyű tetteket, hisz a történelem képes megismételni önmagát. Hiába tanítómestere az életnek a történelem, az emberek képesek újra és újra belelépni ugyanabba a folyóba. A szélsőséges emberek mindig túlélik a különböző izmusokat, van, amikor kommunista, van, amikor náci egyenruhába öltöznek, ők nem mások, mint magának az ördögnek a képviselői. Hiába vívtuk ki a szabadságunkat, most a szélsőbaloldal tör rá Európára, a világra – fogalmazott a politikus. 

Szerinte ki kell mondani bátran, hogy ezt nem akarjuk többet látni hazánkban.

– Amikor a világ, háborúra készül, itt sem lesz pardon, láthatólag mindenki, mindenki ellen akar harcolni, a világ megbolondult, mint ahogy minden évtizedben megbolondul az emberiség, de amikor egymásra fegyvert fognak, az mégiscsak ritkábban történik meg. Éppen ezért is kell emlékezni, mert az tartja fenn bennünk a készültséget, a figyelmet, hogy az idők jeleit felismerjük – tette hozzá.

A megemlékezésen jelen volt Siflis Géza testvére, Siflis Zoltán Balács Béla díjas filmrendező, akinek felolvasták levelét, és emlékbeszédet mondott Turcsányi László, a Kisszállási Főnix Egyesület elnöke és Kovács Marcell, a Kelebiai Levente Sport Egyesület elnöke is.

A megemlékezés végén a résztvevők, megkoszorúzták Siflis Géza emlékművét és égő mécseseket, gyertyákat helyeztek el a talapzatán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában