Kecskemét / Antakya

2023.02.12. 07:07

Hírös Rescue Team: leírhatatlan állapotok uralkodnak a katasztrófa területén – galériával, frissítve

Csütörtökön indultak útnak Törökországba az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület önkéntesei a Magyar Református Szeretetszolgálattal (MRSZ) azért, hogy túlélők után kutassanak a földrengésben megsemmisült területen. A Hírös Rescue Team vezetője, Trencsényi Péter jelentkezett be a katasztrófa sújtotta területről és adott interjút a baon.hu-nak szombaton késő este.

Horváth Péter

Hihetetlen összefogás tapasztalható

Forrás: Trencsényi Péter / Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület

Frissítve (12.54):

A Magyar Református Szeretetszolgálat közösségi oldalán számolt be arról, hogy vasárnap este hazaérkeznek a munkatársaik és az önkénteseik a földrengés áldozataiért végzett kutató-mentő szolgálatukból.

Mint írják, hálával gondolnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps Program Koordinációs Főosztálya, az ankarai Magyar Nagykövetség és a Turkish Airlines által nyújtott rengeteg segítségére.

(9.13):

„Elhagytuk Hatay városát megérkeztünk Adana repterére. Hihetetlen szeretettel fogadnak bennünket magyarokat. Repülés közben a pilóták írtak nekünk egy köszönő levelet!” – írja Facebook-oldalán az Egy csepp tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

(8.40):

A csapatot evakuálták Hatay-ból. Jelenleg Adana repterén várják, hogy eljussanak Isztambulba – írja közösségi oldalán a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület.

Korábban írtuk:

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület négy fővel, Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület kilenc speciális mentő szakemberrel és Mogyival, a harmadik generációs speciális mentő-személyfelkutató kutyával utazott a katasztrófa sújtott területre.

– Pénteken megérkeztünk Isztambulba, majd onnan magyar idő szerint nem sokkal 6 óra előtt helikopterrel Hatayba érkeztünk és már mentünk is ki dolgozni Antakyába – mondta el Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team vezetője, miután internetes üzenetküldő alkalmazáson keresztül a rossz internetkapcsolat ellenére sikeresen bejelentkezett egy rövid interjúra szombaton, késő este. Trencsényi Péter elmondta, hogy mit tapasztalt az elmúlt két napban.  

– Nagyon nehéz a közlekedés, minden útvonal bedugult. Rengeteg a a munkagép, a mentőcsapat és a katona. Sokan hagyták el a várost, de még többen vannak a romokon és a házak előtt. 

De mindenki fegyelmezett és egy emberként dolgozik egymást segítve. Hihetetlen összefogás tapasztalható, nincs ország ami ne segített volna valahogy. Nagyon nehéz a logisztika a katasztrófával sújtott területen, ezért aki nem a romokon dolgozik, ezt próbálja megkönnyíteni – mondta Trencsényi Péter a borzasztó körülményektől.  

– Mi tudunk enni-inni és sátrakat is kaptunk. A követség, a helyiek is és az Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is nagyon sokat segít. De vannak katonák, rendőrök akik a szabad ég alatt alszanak, ezért mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat a körülményeink miatt.  Nappal jó az idő, de az éjszakák hidegek, ami nem könnyíti az amúgy sem egyszerű helyzetet és az utórengések is nagy nehézséget okoznak a mentésben. 

A romok látványa pedig leírhatatlan. 

Mintegy Magyarországynyi területet érintett a földrengés. Mi egy körülbelül 500 ezres városban vagyunk, ahol a túlélők hajléktalanok lettek, hiszen minden elpusztult.  Aki túlélte, most a romos házak előtt, vagy az épen maradt autókban húzza meg magát – részletezte az elképzelhetetlen állapotokat Trencsényi Péter, hozzátéve: a szeretetszolgálat csapata már három túlélőt mentett ki a romok közül és a Hírös Rescue Team is több embert talált, de már túl sok idő telt el a rengés óta, ezért őket nem tudták élve kihozni a törmelékek közül.

Trencsényi Péter elmondta, hogy nem tudják pontosan, hogy meddig maradnak, de egy-két napot még biztosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában