Frissítve

2023.02.09. 20:35

Egy 17 éves lányt szabadított ki a romok alól a halasi főhadnagy csapata - videókkal

A Budapesti Mentőszervezet csapatának tagjai, köztük a kiskunhalasi Égető Szilárd, csütörtökön kora este kezdték meg a kutatást két túlélő után a törökországi, földrengés sújtotta Kahramanmaraş városában az Izraeli Védelmi Erők és a török hadsereg katonáival közösen.

Pozsgai Ákos

Izraeli és török katonákkal együtt kezdték meg a kutatást a túlélők után a magyar csapat tagjai

Forrás: Budapest Mentőszervezet

Frissítés (02.10., 07:00):

17 éves lányt mentettek ki élve a magyarok

A mentőcsapat erőfeszítéseit az éjszaka siker koronázta, a török csapatokkal közösen, élve emeltek ki egy 17 éves lányt a romok alól. A sérültet mintegy nyolc méter hosszú alagúton keresztül lehetett megközelíteni, ellátása már a romon belül megkezdődött – tudatta a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica.

Korábban írtuk:

A kiskunhalasi tűzoltó főhadnagy, Égető Szilárd tegnap éjjel érkezett meg a dél-törökországi városba a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelem, a Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófa Elhárítási Csoport Alapítvány, a Mancs a Kézben Mentőkutyàs Egyesület, a Budapesti Tűzoltó Szövetség és a Barracuda Egyesület alkotta mentőcsapat tagjaival együtt – írja a Budapesti Mentőszervezet Facebook-oldala.

A helyi mentésirányítás kérésére a csapat egyik része azonnal megkezdte egy összedőlt panzió átvizsgálását, míg a csapat másik része felállította és berendezte a táborukat – tudatta a Budapest Mentőszervezet közösségi oldalán a Katolikus Karitász-Caritas Hungarica, akik a misszióban 31 önkéntessel, 2 orvossal, 3 szakápolóval és 6 keresőkutyával vannak a kárterületen, mint írták, versenyt futnak az idővel.

A magyar mentőcsapat tagjai a munkájukat az AFAD (helyi katasztrófavédelmi szervezet) útmutatásával végzik, a csapathoz a mentések idejére csatlakozott egy helyi tolmács is.

Mint írják, először egy 7 emeletes épületet kellett átvizsgálniuk, amelyben órákkal korábban még hallottak hangokat a hozzátartozók. Két kutyával átkutatták többször is a területet, de élő személyt egyik sem jelzett. A kutyás keresést követően az AFAD helyi kutató mentői hanglokátorral vizsgálták át a területet, de nem észleltek túlélőket. A következő címen, ahol két 7 emeletes épület dőlt és csúszott egymásra, szintén kutyákkal vizsgáltak át, de élő személyt itt sem jeleztek. 

– Ezt követően a helyi egység vezetője engedélyt adott a gépi romeltakarításra, majd az alacsonyabb rétegekben a keresőkutyák 4 holttestet találtak a romok alatti különböző üregekben – számolt be a Katolikus Karitász-Caritas Hungarica.

A magyar csapat tagjai jelenleg két túlélő után kutatnak az Izraeli Védelmi Erők és a török hadsereg katonáival közösen. A mentésről fotókat és videót is közzé tett a Budapest Mentőszervezet közösségi odalán az Izraeli Védelmi Erők és a török hadsereg csapatával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában