Fejlesztések

2023.01.14. 19:55

Kívül-belül megújul a szalki Petőfi-emlékkiállítás

A bicentenárium tiszteletére a Magyar Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt. Bács-Kiskun vármegyében, így Szalkszentmártonban is kiemelt figyelmet kapnak a költő születéséhez kapcsolódó rendezvények, fejlesztések.

Gulyás Sándor

A jégverem, kerítés és a tároló rekonstrukciója már folyamatban van – Gulyásné Horváth Tünde

Fotó: Gulyás Sándor

– Községünk ezer szállal kötődik Petőfi Sándorhoz. A költő édesapja, Petrovics István 1845-ben Szent György napjától bérelte a település központjában lévő vendégfogadót és mészárszéket, valamint hasznosította a három vendég-szobát. Petőfi Sándor a felvidéki utazása után, 1845. július 12-én érkezett először a szülői házhoz. Az itt töltött idő alatt 112 verset írt. Itt íródott a Zöld Marci, Tigris és hiéna című drámája és A hóhér kötele című regénye. A Petrovics család hagyatékát a Petőfi Sándor Emlékkiállítás őrzi. Az emlékév nyitányaként tavaly szeptemberben emlékeztünk meg Petőfi Sándor születésének kétszázadik. valamint a szalkszentmártoni múzeum létrehozásának ötvenedik évfordulójáról. Idén nem elsősorban a kulturális rendezvények, hanem az építkezés kapja a főszerepet – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

A megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP), a LEADER és a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi Ideiglenes Kollégium pályázatain elért sikernek köszönhetően megújulhat a mára már a falu ékszerdobozává vált a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás.

– A tavalyi évben épült közösségi pavilon a megyei TOP „Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun Megyében” projekt keretében az intézmény udvarán. Az építményben három fa asztal és hat pad biztosítja a vendégek kényelmét. 

A munka idén folytatódik, önkormányzatunk több mint 70 millió forintot fordít a Petőfi Emlékház helyreállítására. A beruházás keretében megvalósul az épület, a kerítés teljes körű felújítása, a kiállítótermek festése. 

Mindemellett a jégverem rendbetétele. A nagyobb munkálatok várhatóan ősz elején kezdődnek. A helyi és térségi turizmusfejlesztés már az előkészítés során komoly munkát jelentett. Reméljük mielőbb látványos lesz a kiállításnak helyet adó, műemléki védelem alatt álló épület felújítása, mely keretében az interaktív élményszerzés érdekében is több újdonság lesz – hangsúlyozta Gulyásné Horváth Tünde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában