Falukrónika

2023.01.29. 07:00

Értékes helytörténeti kiadvány készült Foktőről

A foktői önkormányzat birtokába került egy érdekes és értékes kiadvány, az 1961-1966 között íródott Falukrónika kötetei. Ezekben az években Foktőn tanított Kuczy Károly, akinek vezetésével egy szerkesztőcsoport alakult, akik naponta lejegyezték a faluban történt eseményeket.

Zsigmond Enikő

Krónikák

Fotó: Zsigmond Enikő

A feljegyzéseket újságkivágásokkal, fotókkal egészítették ki, melyek segítségével bepillantást lehet nyerni a településen élők mindennapjaiba.

Miről mesélnek a könyvek lapjai? Megtudhatjuk, milyen volt a KISZ-élet, hogyan ünnepeltek, kiket soroztak be katonának. Részletes leírást olvashatunk a száj-és körömfájás járványról, az 1965-ös árvízről, a bálokról, az időjárásról és hogy éppen milyen aktuális munkákat végeztek a téeszben. Betekinthetünk iskolai és termelőszövetkezeti beszámolókba, valamint képeken követhetjük nyomon, hogy épült a kultúrház, a hidak vagy a zsilip. A múltból elősejlenek régi arcok, nevek és a régi parasztházak, így rendkívül értékes helytörténeti dokumentum.

Az önkormányzat ezt a Falukrónikát digitalizálta, hogy minél több ember számára elérhető legyen.

Akik kíváncsiak a kiadványra és szeretnének múltat idézni, azokat hívják és várják a helyi könyvtárba február 3-án és 10-én, pénteken este 5 órakor, ahol vetítésen mutatják be a község múltjának egy szeletét tartalmazó dokumentumot.

Dr. Kuczy Károly (1922-2003)

Bácsborsódon született 1922-ben. A trianoni diktátummal kettészakított családi birtokról 1928-ban költöztek Kalocsára, majd Zasztóra. Az érseki tanítóképzőben végzett. 1951-től Dunaszentbenedeken, Uszódon és Foktőn tanított. 1963-tól nyugdíjazásáig a kalocsai gimnázium tanára volt. Tanítás közben végezte el az ELTE BTK magyar-történelem szakát. A megyei honismereti mozgalom első elnöke volt. Szervezte és vezette a gimnázium honismereti szakkörét. Publikált népnyelvi és helytörténeti témákban. 1976-ban védte meg doktori disszertációját Cum laude fokozattal. Nyugdíjazása után a Kalocsai Érsekség Gazdasági Levéltárának levéltárosa volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában