Beruházás

2022.11.11. 19:53

Több mint százmillió forintból kívül-belül megújult a császártöltési hivatal – galériával

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a felújított községháza épületét Császártöltésen. A polgármesteri hivatal az energetikai felújítás során új tetőszerkezetet, új nyílászárókat és külső hőszigetelést kapott. Emellett fűtéskorszerűsítés történt, és napelemeket is telepítettek az épületre. A beruházásra a Magyar Falu Program keretében 113 millió forint támogatást kapott a település.

Márton Anna

A képen (balról): Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere és dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: Márton Anna

A rendezvényen részt vett dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Takácsné Stalter Judit polgármester. Az átadási ünnepségre számos császártöltési lakos és az építkezésben résztvevő kivitelező is eljött.

Az ünnep a Fuchs kórus dalával indult, majd a Császártöltési Bánát Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulója szavalta el Szálas Béla Töltés című versét.

Takácsné Stalter Judit polgármester köszöntőjében a kis falu nagy álmait sorolta fel, amelyek az elmúlt nyolc évben megvalósultak.

– Felújítottuk az óvodát, az iskolai konyhát, a Közösségek házát, a sportcsarnokot, a tájházat, a könyvtárat és építettünk uszodát 

– sorolta. Hozzátette, hogy egy különleges piacteret is létrehoztak, köszönhetően a Magyar Falu Programnak, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak és a Belügyminisztérium pályázatainak.

Legutoljára a polgármesteri hivatal felújítását fejezték be. Az épület a közösség központja, és nagyon fontos volt, hogy megújuljon, és a mikor a szerződést aláírták, nem is gondolták, hogy milyen fontos lesz ez a beruházás – hangzott el az eseményen. Sokat tudnak megtakarítani, mert teljesen új tetőt, új nyílászárókat kapott az épület. Elkészült a külső hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés is, ezen kívül napelemek is vannak, amelyek biztosítják a teljes hivatal áramellátását. Az épület külső homlokzata a régi hangulatot idézi, ami a központi sváb falurészt jellemezte.

Dr. Gulyás Gergely miniszter beszédében kiemelte, hogyha hasonlóak a vidéki szolgáltatások, ha nincsenek lemaradások, akkor vidéken jobb élni, mint egy nagyvárosban. Éppen ezért tűzték ki, amikor a Magyar Falu Program elindult, hogy a közösségi közszolgáltatásokat a kisebb településeken is javítani kell. Olyan fejlesztésekben gondolkodtak, amelyek a kisebb közösségek számára is lehetővé teszik a sportlétesítmények, kulturális központok, templomok vagy éppen a város megújulását. Ha a helyi közösségek megmaradnak, megerősödnek, akkor az ország is erős lesz – hangsúlyozta.

– Egy olyan településen vagyunk, amely mutatja ennek a térségnek és Magyarországnak a gazdagságát is. Német nyelvű nemzetiségi iskola, ősi sváb hagyományok, és ezek ápolása. Tudjuk azt, hogy Magyarországot az teszi gazdaggá, hogy a velünk élő őshonos nemzetiségek őrzik a saját identitásukat, a kettős önazonosságot tudatként megélve. Fontos, hogy ez a kulturális sokszínűség, amely évszázadok óta része a magyar életnek, tovább gazdagítsa ezt a térséget, ezt a települést, és az ország egészét. Ezért is fontos, hogy legyen lehetőség a hagyományok ápolására. Legyenek olyan ünnepek, amelyek évről évre emlékeztetnek bennünket arra, hogy milyen sokféle hagyománnyal rendelkező közösség él ezen a településen, és ebben az országban, egymással békében – fogalmazott a tárcavezető. Dr. Gulyás Gergely köszönetet mondott Bányai Gábor képviselőtársának, aki mindig is a választókerületében található települések legkiválóbb ügyvédje, képviselője volt. Nagyon sokat tett azért, hogy ezek a pályázatok sikeresek legyenek.

Főtisztelendő Nagyidai Zsolt esperesplébános megáldotta a polgármesteri hivatalt.
Fotós: Márton Anna

– Mindig öröm ide jönni Császártöltésre, hisz a mi gyönyörű falunk az ország egyik legszebb községe – kezdte köszöntőjét Bányai Gábor. Kiemelte, hogy a községben a világháború borzalmai után, 1946–47-ben be- és kitelepülések történtek. Minden összedőlt, ami előtte működött, de a mostani nemzedékek talán már nem hordozzák annyira a sebeket. Bányai Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy minden ide érkező forrás, még a fillérek is, jó helyre jöttek, takarékosan bántak velük, nem herdálták. Itt nem autópályát, felhőkarcolót akarnak az emberek, csak azt, ami megvolt a múltban az ősök által. Azt akarják továbbvinni, a közel 300 éves hagyományt, amit a magyar és a sváb kultúra hozott ide, a felvidéki kultúrával közösen. Ezt szeretnék megőrizni.

Az ünnepségen Török Dóra, a Császártöltési Községi Önkormányzat dolgozója név szerint szólította azokat a közreműködőket, akiknek a munkája lehetővé tette a hivatal korszerűsítését és egy kis ajándékkal megköszönték a munkájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában