Petőfi-emlékév

2022.11.10. 18:32

Előadásokkal emlékeznek meg Petőfi születésnapjáról Dunavecsén

A Petőfi-emlékév egyik fontos pillére, mérföldköve Dunavecsén a helyi Petőfi-rendezvénysorozat létrehozása. A településen működő kulturális csoportok és helyi előadók a költőhöz, illetve a reformkorhoz kapcsolódó előadásokat szerveznek, ezáltal saját szemszögükből, érdeklődési körüknek megfelelően mutatva be a kort és az irodalomtörténeti emlékeket.

Gulyás Sándor

Fotó: Shutterstock.com / illusztráció

– Olyan vendégelőadókat is szeretnénk meghívni, akik átfogó képet és benyomást adnak nemcsak a versekről, hanem Petőfi emberi oldaláról, az utókorra gyakorolt hatásáról is. A tényeken túl alámerülnek és eljátszanak a legendák gondolatával a közönség számára szórakoztató módon. Célunk, hogy a szűkebb rétegnek szóló programok mellett nagyobb érdeklődésre számot tartó, könnyedebb hangvételű, populárisabb előadások valósuljanak meg. Ezenkívül szeretnénk a helyi és környékbeli előadókat, művészeti csoportokat, közösségeket személyesen megszólítani – fogalmazott Vörös Sándor polgármester. 

– A rendezvénysorozat soron következő elemét pénteken rendezzük meg, melynek keretében Petőfi „névadó születésnapját” ünnepeljük meg. A műsort Kapanyéli Gereblye Richard, avagy zenés barangolás Pönögei Kis Pál nyomában címmel mutatjuk be. Az alkalom apropója, amiből hagyományt szeretnénk teremteni Dunavecsén, hogy 1842. november 8-án jelent meg az Athenaeumban a Hazámban című vers, ahol először szerepelt Petőfi Sándorként a költő aláírása. Az említett verset a szerző Dunavecsén írta, ezáltal november 8-án „született” Petőfi Sándor Dunavecsén. Ebből adódóan szeretnénk tradíciót teremteni, rendszeresen megünnepelni Dunavecsén Petőfi nevének születésnapját – tette hozzá Vörös Sándor.  
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában