Kecel

2022.11.09. 19:55

Az ideinél is nehezebb év elé néznek a gazdák 

A jövő év az ideinél nehezebb lesz a gazdáknak. Ezt Kornóczi János a keceli hegyközség elnöke, gazdálkodó fogalmazta meg hírportálunk kérdésére. A növények fejlődését elősegítő tápanyagok, műtrágyák jelentősen drágultak. Míg korábban a kálium-klorid mázsája 22 ezer forint volt, most ez 54 ezer forint, azaz közel két és félszeres az emelkedés mértéke. 

Barta Zsolt

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A permetszerek ára is állandóan változik. Ami legkevésbé mozdul, az a szőlő felvásárlási ára. Kornóczi Jánostól úgy tudjuk, hogy átlagosan 5-10 százalékkal fizettek többet az idén a felvásárlók, mint tavaly. A napszám korábban nettó 1200 forint volt, most 1500 forint óránként, tette hozzá a gazda. 

Kérésünkre a hegyközségi elnök kiszámolta, hogy egy hektárnyi szőlő művelési ára 750-800 ezer forint. Ha 100 mázsa szőlő terem, és 90 forint a szőlő kilójának az ára, akkor nem sok haszna marad a gazdának. Ahhoz, hogy 130-140 mázsát hozzon egy parcella, több és dráguló tápanyaggal kell ellátni. Mindez persze akkor hozza az eredményt, ha tavasszal nem fagy el a növény, aszály nem sújtja a térséget úgy, mint az idén. Az idén a fiatal vesszők nagy része kisült, az idősebb jó helyen fekvő szőlők fizettek jó közepes terméssel. Mint Kornóczi elmondta a fagy, az aszály mellett megjelent az utóbbi években egy újabb fenyegető tényező. Ez pedig a jégeső. Tavaly június 25-én hatalmas vihar tarolta le az ültetvényeket. Az ő meggyesében 90 százalékos kár keletkezett, az állami alapból kárpótlást nem kapott így fogta, és a 3 hektáros meggyesét kivágta. 

Hogy mit érdemes telepíteni? Az elmúlt években sokan a bodzára esküdtek, de az idén kiderült, hogy ott is gond van az árral. Míg tavaly 5-600 forintot is adtak a kilójáért, az idei szüretben előbb 400-zal kezdődött, néhány nap múlva már csak 200 forint volt az ára. Hetekkel később meg eladni sem lehetett a bodzát, mondta Kornóczi János. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában