Galériákkal

2022.09.11. 18:00

Több mint ezren vonultak a vidám szüreti menetben Halason

A szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya ma is él Kiskunhalason, a városban a hétvégén tartották meg a 43. Halasi Szüreti Fesztivált. Az esemény leglátványosabb programja a szombat délutáni szüreti felvonulás volt, ahol több mint ezren vonultak, a hagyományőrzők, művészeti csoportok, táncegyüttesek mellett a helyi iskolák és óvodák csoportjai is felvonultak.

Pozsgai Ákos

A felvonuláson hagyományőrzők, művészeti csoportok, táncegyüttesek mellett a helyi iskolák és óvodák csoportjai is részt vettek

Fotó: Pozsgai Ákos

A szüreti rendezvények már péntek délután elkezdődtek, a városháza díszudvarában megnyílt a Borudvar, ahol az szórakoztató zenei produkciók mellé az éttermek kínálatából lehetett válogatni, valamint a helyi és környékbeli borkészítők kínálták a különféle nedűket. A főtéri nagyszínpadon is a húrok közé csaptak a zenészek, a Rocklife és a Lóci játszik zenekarok után az Abaházi Rt., majd DJ Benny szórakoztatta az összegyűlt tömeget a késő éjszakába nyúlóan.

Fotós: Pozsgai Ákos

Szombat délelőtt a Közösségek Háza udvarán nyílt meg a helyi kertbarátok standja, a szüreti menet egy órakor indult a Kuruc szobortól a Kiskunhalasi Lovas Bandérium felvezetésével, a Kossuth-, a Köztársaság- és a Városháza utcán át a főtérre. A menetre több ezrek voltak kíváncsiak, de a felvonulók is több mint ezren lehettek, köztük a Cultores Moris Redemptionis Kiskunhalasi Borlovagrend tagjai, valamint helyi és meghívott hagyományőrzők, művészeti együttesek és a helyi iskolák és óvodák csoportjai is.

Délután fél három után nem sokkal Fülöp Róbert polgármester nyitotta meg a főtéri sokadalmat, ahol a nagyszínpadon egymást követték a fellépők, a Halas Táncegyüttes, a Kiskun Táncegyüttes és a több mint fél évszázada alakult Szilaj citerazenekar. A főtér közepén a kiskőrösi Csillagfény mazsorett csoport, és a szegedi Pavane zászlóforgatók és dobosok kápráztatták el a nagyérdeműt.

A zenés, táncos produkciók mellett gyermek játszópark, népi iparművészek és kézművesek vására, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Vándorkiállítása, a Petőfi 200 mozgóbusz várta az érdeklődőket.  

A szombat este a Borudvarban Csorvási Zoltán és barátai, a Tremolo, a Brandy zenekarok után táncház várta a népzene kedvelőit. A főtéri nagyszínpadon a Légy a kaktuszban helyi formáció után Ganxsta Zolle és a Kartel, Takáts Tamás és a Welcome Band csapatta késő éjszakáig.

Vasárnap kora délután a halasi Kántor András Veterán Motoros és Autós Klub, a Szabadkai Old Boys Veterán Klub, a Halasi Bringabarát Klub, valamint a helyi Kunok Konok Motoros Klub tagjai vonultak fel járművekkel.

Délután a Lyra Együttes adott koncertet a főtéri nagyszínpadon, majd a három napos fesztivál zárásaként Radics Gigi lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában