Spórolás

2022.09.18. 07:00

Energiaszámlák: Kecelen is takarékos üzemmódra állnak át, Akasztón viszont jobb a helyzet

Az önkormányzatok vezetői ezekben a hetekben azt számolgatják, mekkora összegekkel növekedhetnek az energiaszámlák a következő hónapokban. 

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Kecelen is felmérték a  helyzetet. A közel kilencezres lélekszámú városban az önkormányzat több intézményt üzemeltet. Haszilló Ferenc polgármester úgy számol, ha semmit sem tennének, akkor a következő egy évben 60 millió forinttal nőne a város rezsiköltsége. Kérdésünkre elmondta, hogy az idősekotthona és az egészségház tetejére napelemrendszer kiépítését tervezik. Az önkormányzati testület erről hamarosan tárgyalni fog, ha minden rendben megy, akkor közel 80 százalékos elektromos áram megtakarítást jelenthet az új  rendszer. 

A sportcsarnok fűtését az idén nem indítanák el, a testnevelés órákat az iskola más termeiben tartanák meg. A polgármester erről kíván egyeztetni majd az intézmény igazgatójával. A korábbi gázszámla ugyanis 2-ről 15 millió forintra emelkedne ellenkező esetben. A könyvtár fűtése is 4 millióról 17-re változna, így ott valószínűleg a felső szintet lezárják. Azokban az intézményekben, ahol klímaberendezés működik, ameddig a hideg idő engedi addig használják fűtésre. A polgármesteri hivatalban szakaszos fűtés rendszert vezetnek be spórolásként. Pénteken délutántól hétfő reggelig leállítják majd az épületben a fűtés. Az öt óvodában a korábbi négymilliós számla 18-20 milliósra nőhet, ott nehezebb takarékoskodni – mondta Kecel első embere. 

Akasztó jobb helyzetben van Kecelnél. Suhajda Antal polgármester azt mondja, hogy jövő év december 31-ig a közvilágításért kilowattonként 38 forintot, míg az intézményi világításért 41,90 forintot kell fizetniük. A gáz ára sem vágja földhöz egyelőre a községet, ugyanis 2024 októberéig az élő szerződésük alapján 115-120 forintot fizetnek köbméterenként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában