Kecskemét/Galériával

2022.07.28. 16:00

Összevonják a hasonló szakmai tevékenységet végző kulturális intézményeket

Még a tavaly október 21-i közgyűlésen szavazták meg a képviselők Barta Dóra, a Hírös Agóra Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a város kulturális intézményrendszerének felülvizsgálatát és egységesítését célzó szakmai javaslatát.

Horváth Péter

A kulturális intézményrendszerének felülvizsgálatáról és egységesítéséről döntött a kecskeméti képviselő-testület csütörtökön

Fotó: Bús Csaba

A javaslat egyik fő pillére a szakmai munkájukban több hasonlóságot mutató intézmények egy telephelyen történő integrálása. Ennek értelmében a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. alatt működő Népi Iparművészeti Gyűjtemény és a Katona József Emlékház a Kecskeméti Katona József Múzeum alá tartozna a jövőben, önálló telephelyekként működve.

Ugyanebben a javaslatban szerepel, hogy az egységes feladatellátást szem előtt tartva a szintén hasonló alkotóművészeti tevékenységet végző Kortárs Művészeti Műhelyek és a Hírös Agóra között a jelenleginél szorosabb szakmai és operatív működést alakítsanak ki. Mindezt úgy, hogy az önkormányzat a Kortárs Művészeti Nonprofit Kft.-ben meglévő 100 százalékos tulajdonrészét nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként (apport) a Hírös Agóra rendelkezésére bocsátja, tőkeemelésként végrehajtva – így a Népi Iparművészeti Gyűjtemény és a Katona József Emlékház a Kortárs Művészeti Műhelyek profiltisztítása eredményeként kerülhetne a múzeumhoz – fogalmaz az előterjesztés.  

Ezért a tulajdonrész átadásáról és a törzstőke emeléséről döntött a közgyűlés. Az apportérték több mint 46,5 millió forint, így a Hírös Agóra törzstőkéje a több mint 11,5 millió forintról 58,1 millióra emelkedik. A Hírös Agóra ennek megfelelően módosított üzleti tervét kedden tárgyalta a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság.

Az ügylet miatt a közgyűlés a Hírös Agóra alapító okiratának módosításáról is szavazott: a Kortárs Művészeti Nonprofit Kft. jogutód nélküli megszüntetéséről, átalakulásáról és a Hírös Agóra Kortárs Művészeti Nonprofit Kft.-ben való részesedésének áthelyezéséről. A Népi Iparművészeti Gyűjtemény és a Katona József Emlékház átadásának elvi céldátumát 2023. január 1-jével határozták meg.

Az alapító okirat más változtatásáról is szavazott a közgyűlés. A Hírös Agóra kettős ügyvezetéssel működik Bak Lajos és Barta Dóra vezetése alatt. 

Bak Lajos a nyugdíjkorhatár elérése miatt 2023. április 25-ével lemondott tisztségéről, a kettős ügyvezetést addig tartják fenn. Onnantól egyedül Barta Dóra lesz az intézmény vezetője. 

Az előterjesztést Engert Jakabné alpolgármester jegyzi, aki felszólalásában elmondta, hogy a Kortárs Művészeti Nonprofit Kft. a Katona József Emlékház felújítására és a gyűjtemény megfelelő elhelyezésére 90 millió forintot nyert, átkerülésük a projekt befejezése után történhet meg. Az említett profiltisztítás akkor történhet meg, ha a zománcművészeti alkotások végleges elhelyezésének és bemutatásának szakmai koncepcióját kidolgozzák.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a végleges koncepció kidolgozásában tegyenek javaslatot a képviselők. Az előterjesztést egyhangúan elfogadta a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában