Galériával

2022.07.10. 15:26

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Halfőző Fesztivált Baján

Kiváló hangulatban, élénk érdeklődés mellett zajlott le a 25. Halfőző fesztivál. A rendezvényt július 8-9. között, a korábbiakhoz képest némileg rövidebb programmal szervezték meg. Két év kihagyás után már sokan várták a fesztivált, bajaiak és környékbeliek egyaránt.

Márton Anna

Népszerű volt a Halfőző fesztivál.

Fotó: Pozsgai Ákos

A nyüzsgő csoportok már péntek este megtöltötték a város központi helyeit, végül a Petőfi-szigeti rendezvénytéren találkoztak, ahol a Kozmix fellépése visszaidézte a 90-es évek hangulatát. A családok, gyerekek és felnőttek közösen szórakoztak, egy-egy ismert dalrészt közösen énekeltek. Az est sztárvendége Dr. Alban volt, aki Stockholmból érkezett a Sugovica parti város fesztiváljára.

A rendezvény szombaton a bajai táncegyüttesek fellépésével folytatódott, akik a Szentháromság téri színpadon léptek fel. Az ünnepélyes tűzgyújtást idén is 18 órakor tartották, amit a Baja Dala pályázat eredményhirdetésével kötöttek össze.

A Baja Dala pályázat győztese Pethő Dávid, a Balázs Béla díjas magyar zeneszerző, Pethő Zsolt unokája lett, aki 1962–1996 között a Pannónia Filmstúdió zenei referense volt. Sok más mellett Dargay Attila, Foky Ottó, Jankovics Marcell, Vajda Béla, Gémes József, Ternovszky Béla animációs filmjeinek zeneszerzője volt. Olyan népszerű mesefilmek zenéit szerezte, mint a Frakk, a macskák réme, Vízipók csodapók, A Nagy ho-ho horgász, Pom-Pom meséi és még sok más.

A halászlé készítése és elfogyasztás közben, a Szentháromság téri színpadon a bajai Hegyhengergetők együttese játszott. Északi Szabolcs, az együttes vezetője portálunknak elmondta, hogy rendkívüli alkalom ez számukra, mert még soha nem zenéltek a főtéri színpadon és most nagyon örültek, hogy lehetőséget kaptak. Kicsit sajnálkozott, hogy éppen ebben az időpontban sikerült bekerülniük, hiszen a vendégek a főzéssel voltak elfoglalva, de egy kisebb rajongó csapat velük együtt ünnepelt. Északi Szabolcs hangsúlyozta, hogy a Bajai Halfőző fesztivál egy olyan fontos hagyománya a bajaiaknak, melyet őrizni és tovább adni köteles minden itt lakó, hiszen ez a rendezvény összetartja, összehozza az embereket.

– A koncert elején még sütött a nap, forróság volt, meg óriási füst, ez azért nehezítette a helyzetünket. Hálátlan feladat 7 órakor kezdeni, hiszen akkor még főztek, de ahogy ment le a nap, csökkent a hőmérséklet jobban élvezte a közönség is, mi is .A nagyszínpadon először kaptunk lehetőséget, ez nagy megtiszteltetés nekünk és bemutathattuk magunkat kicsit homogénebb tömegnek. Nagyon jó lehetőség volt, hogy többen megismerjék a zenénket. Mi is főztünk halat, de sokkal korábban. A tanulságot már régebben leszűrtem, hogy ha fellépés van akkor nem szabad előtte halat enni. Délben ettünk a családdal és így mi is megünnepeltük ezt a Halászléfőző fesztivált természetesen. Ez egy tradíció, hagyomány, melyet őrizni kell. Így, hogy összejönnek az emberek, együtt főznek, ennek egy nagyobb ereje van. Ez így generációkról generációkra átmentődik, ezért ezt így tömegrendezvénnyel ünnepelni szerintem nagyon jó kezdeményezés volt 25 évvel ezelőtt – mondta portálunknak Északi Szabolcs.

A rendezvényt idén megváltoztatták a szervezők, a Szentháromság téren sokkal szellősebben, távolabb helyezték el az asztalokat. A szerencsésebb halfőzők a Sugó-parton, a fák árnyékában főzhettek, de a bevállalósak a 32 fokos tűző napon készítették a halászlevet.

Voltak olyan fiatalok, akik most először látogattak a városba a fesztivál idejére és kíváncsian szemlélték a több száz bográcsot a Szentháromság téren, ahol más napokon autók parkolnak, de közülük csak páran főztek.

A rendszeresen ide látogató fiatalok szerint, akik az előző fesztiválokon is itt voltak, péntek éjjel a retró sátorban volt jó a buli, illetve Dj sátor is közkedvelt volt, de többen sokallták a belépőt.

– A halfőzés a bajai embereknek fontos programja, amivel világhírnevet tudott szerezni a város. A hallé pedig bekerült a Hungarikumok közzé. Ez egy olyan ősi étel, ami engem mélyebben is érint, mert az én őseim halászok voltak. Köztudott, hogy a halászok a leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető étele a hal volt. Egész nap hajóztak, mikor megálltak megfőzték a halat, megették és az én őseim több évtizeden keresztül így csinálták. Nekünk ez több mint halászlé, több mint gasztronómia, nekünk ez családi hagyomány – tudtuk meg Kaiser Jánostól a Kaiser panzió tulajdonosától, aki családjával és barátaival mind a 25 halfőző fesztiválon részt vett.

– Minden olyan alkalom fontos, amikor a bajai halászlevet, ami hungarikum meg tudjuk ismertetni minél szélesebb körben. A Bajai Halfőző fesztiválra mindig sokan jönnek el, sok vendég van, így mindannyian jó hírét tudják vinni a bajai halászlének, és szerintem ez a legfontosabb 

– hangsúlyozta Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, aki két gyerekével szintén ellátogatott a rendezvényre.

A Bajai önkormányzat dolgozó, cégvezetők, önkormányzati képviselők, meghívottak a Turisztikai Központban ünnepelték a 25.Bajai Halfőző fesztivált.

– Egy ember életében is 25 év hosszú idő, ez idő alatt Halfőző fesztiválok sokaságát tartották meg, kivéve az utóbbi két évet. Azt gondolom, hogy ez a Halfőző fesztivál összehozza az embereket. A bajaiak lokálpatrióták. Aki egyszer innen elkerül az is mindig visszavágyik és a Halfőző fesztivál mindig haza hozza az elszármazott bajaiakat. Itt lehetőség van a találkozásokra és a jó alapot ehhez egy jó bajai halászlé biztosítja. Együtt kell lenni, örülni egymásnak és főzni egy jó halat és enni egy jó halászlevet, utána megkóstolni egy jó pohár bort a környékbeli borokból – mondta portálunknak Csubákné Besesek Andrea önkormányzati képviselő.

A Szent László utcából és a Kinizsi utcából érkezett egy 10 fős társaság a Szentháromság térre, akik már 20 éve rendszeresen főznek halat a rendezvényen.

– A pandémia miatt sajnos elmaradt két éven keresztül, de most nagyon boldogok vagyunk. Bár most a külföldi vendégek nem tudtak eljönni, de remélem hogy nem fog eltűnni a feledésbe ez a halászléfőzés és akkor biztos hogy jövőre ők is eljönnek. Ausztráliából, Németországból, Ausztriából, Mexikóból szoktak csatlakozni barátok, akik Bajáról települtek ki – mondta portálunknak a Szent László utcai lakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában