Drágulás

2022.07.28. 11:25

Emelkednek a gyermekétkeztetés díjai Kecskeméten

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nyújtotta be azt az előterjesztés, mely szerint 20 százalékkal emelnék a normál és diétás gyermekétkeztetés díját szeptember 1-től.

Horváth Péter

A normál és a diétás gyermekétkeztetés is drágul szeptembertől

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az előterjesztés indoklásában olvasható, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint a májusban mért fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett meg leginkább, 2021 májusához képes 18,6 százalékkal. Ezen belül a margarin 41,4; a tejtermékek 30,3; a tojás 29,9; a kenyér 37,5; a sajt 35,4; a baromfihús 34,3; a száraztészta 33,3; az idényáras termékek 12,8 és a cukor 3,9 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttihez képest.

Mint az előterjesztésben olvasható, a térítési díjak jelenlegi mértéke nem fedezi a vállalkozók által naponta egy ellátottra biztosított nyersanyagok árait. 

A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjainak emelését a közétkeztetést biztosító vállalkozókkal kötött szerződések és az alapanyagárak emelkedése indokolja. A 2020. november 2-től érvényes szerződésekben vállalt szolgáltatási díjak módosításáról elengedhetetlenül szükséges dönteni – olvasható az előterjesztésben.

Az önkormányzat 10 580 gyermek étkeztetéséről gondoskodik, melyek közül a díjak módosítása 2656 fő 50 százalékos kedvezményben részesülő, valamint 4857 kedvezményre nem jogosult gyermeket érint, ingyenesen pedig 3158 gyermek étkezik. E költséget egyrészt állami támogatás, másrészt önkormányzati hozzájárulás fedezi. Idén a megállapítás szerint több mint 519 millió forint származik szülői befizetésből (tavaly 418 millió forint), az állami támogatás mértéke több mint egymilliárd 104 millió forint (tavaly 852 millió forint), a közétkeztetőknek fizetett ár pedig több mint kétmilliárd 244 millió forint (tavaly 1,7 milliárd forint), melynek önkormányzati önrésze több mint 621 millió forint (tavaly 439 millió forint). Az előterjesztésben szerepel, hogy idén várhatóan több mint kétmilliárd 244 millió forint vállalkozói díjat kell fizetnie az önkormányzatnak, aminek mértékét az állami támogatás csökkenti.

Mindezeket figyelembe véve, az előterjesztésben a polgármester azt javasolta, hogy a normál és diétás étkezés díjai 20 százalékkal magasabb áron kerüljenek be a rendeletbe szeptember 1-től, így elegendő idő lesz a szülők tájékoztatására.

Hozzáteszi, hogy több megyei jogú város is döntött a díjak emeléséről, Győrben átlagosan 10 százalékkal, Szombathelyen 70 százalékkal, Debrecenben 31 százalékkal magasabb a díj Kecskeméthez képest. Ezért az emelést követően is Kecskeméten jelentősen kevesebb összeg terheli a családok költségvetését, mint más megyei jogú városok esetében.

Szőkéné Kopping Rita, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője érdeklődött, hogy a fenti szülői befizetés összege tartalmazza-e a 20 százalékos emelést. A polgármester elmondta, hogy nem tartalmazza, erre jön még az emelés. A kiegészítés 621 milliós összege viszont a megemelt önkormányzati támogatást jelenti. Ez átlagosan 20 százalék többletfinanszírozást jelent az önkormányzat részéről.

Leviczky Cirill, a Fidesz–KDNP-frakció képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy fontos az étkezés minőségének biztosítása, és a városi és állami kiegészítés jelentősen meghaladja a 2010 előtti támogatás mértékét. 

Mint elmondta, egy gyerekre az önkormányzat részéről 60 ezer forint támogatás jut.

Pászti András, a Fidesz–KDNP képviselője arról beszélt, hogy mintegy 10 ezer gyermeket érint a kérdés a városban, és ő is a gyermekek minőségi táplálkozásának fontosságát hangsúlyozta, amihez az infláció miatt szükséges az önkormányzat emelkedő támogatása, ami egyébként is tendenciaszerűen jelenik meg. Kiemelte, hogy az előterjesztés megszavazása a gyermekek érdekét szolgálja.

Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője felszólalásában kifejtette, egyben indítványt is megfogalmazva, hogy maga is látja a dráguló élelmiszerárakat, de gyermekbarát városként az önkormányzatnak fel kell vállalnia a többletterhet, nem a családokra terhelni az emelkedő élelmiszerárak költségeit.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy ez a költségvetés módosítását igényelné, a növekmény 70 millió forint, és akkor semmi tartaléka nem marad a városnak.

A közgyűlés elfogadta az eredeti előterjesztést, a Szövetség a Hírös Városért képviselőinek tartózkodásával. Király József indítványát 11 tartózkodással és egy nemmel nem fogadták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában