Akadálymentesítés

2022.07.24. 07:00

Befejezték a bajai szabadstrand fejlesztését

Július 15-én zárultak a bajai szabadstrand fejlesztési munkálatai, melyeknek egyik fő célja az akadálymentesítés volt. A megújult környezetet azonban nem sokáig élvezhették a fürdőzők, ugyanis, mint azt korábban megírtuk, július 21-én az alacsony vízállás miatt be kellett zárni a strandot.

Márton Anna

Több mint 24 millió forintból újult meg a strand

Fotó: Kelemen Áron/baja.hu

A Bajai Önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint Magyarország Kormánya által finanszírozott Strandfejlesztés 2021 című felhívásra benyújtott támogatási kérelmében több, mint 24 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a bajai szabadstrand fejlesztésére, amelynek munkálatai befejeződnek. A projekt idén február 14-én indult és július 15-én zárult. A pályázat keretein belül a mozgáskorlátozottak számára kialakításra került egy napozóterasz, a gyengénlátók számára kihelyeztek négy darab domború-tapintható táblát, amelyen Braille-írással is ábrázolják a strand látványelemei, a Sugovica-part térképével és a parton található szolgáltatásokkal a tájékozódás megkönnyítésére. 

A pályázati beruházás során megvalósult a már meglévő férfi, női, valamint családbarát és mozgáskorlátozott öltözők aljzatának térkövezése is, a beláthatóság csökkentésére sövény került telepítésre az öltözők köré, valamint napvitorlát feszítettek ki a már meglévő napozóterasz fölé. 

Új szolgáltatásként interaktív gyermekjátékok, mint halmérő tábla és halas memória-táblajáték segíti a tartalmas időtöltést a gyermekek számára is. Mobil napozóstég és teqball asztal segíti a minél komplexebb élményszerzést a strandra látogatók körében. A napozóstég több funkciót is betölthet a vízen. Biztosítja a napozási lehetőséget a víz közepén, biztonságot ad a mélyebb vízbe úszóknak, kapaszkodási, megpihenési lehetőséget biztosít úszás közben. Az információs tábla kihelyezésével a fürdőzők tájékoztatása, az elektromos kerékpártöltő állomás kihelyezésével pedig a strandra kerékpárral közlekedők, a strandon kerékpárral átutazók minél teljesebb körű kiszolgálása volt a cél. 

Egyelőre azonban nem élvezhető a kényelmesebb környezet, hiszen Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának határozata alapján július 21-től határozatlan ideig a folyószakasz strandként nem üzemeltethető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában