Motorcsodák

2022.06.17. 12:03

Rekordlétszámmal tért vissza Kalocsára a Jawa-találkozó

Annak ellenére is minden eddiginél többen vettek részt a kalocsai veteránmotoros rendezvényen, hogy a rossz időjárás miatt vagy félszázan lemondták a szereplést.

Gábor János

Szépségdíjas veterán motorok voltak láthatók a harmadik kalocsai Jawa-találkozón Fotó: Old Motors Pub

Rengeteg klasszikus motorcsoda sorakozott fel a III. Jawa 350 634-638 csoporttalálkozó & Jawa Találkozón, a kalocsai Old Motors Pub előtt szombaton. Az ingyenes motorkiállítás két legnagyobb kuriózuma egy több mint 80 éves, valamint egy vadonatúj Jawa volt. Utóbbi talán még az oldtimer daraboknál is nagyobb figyelmet kapott, hiszen a legendás márka motorjait már csak a világ túlsó felén gyártják, és itthon senki sem forgalmazza. 

– A Jawa 350 634-638 nevű csoportban csak a névben szereplő két típus gyűjtőire koncentrálunk. Éppen ezért az első, 2019-es találkozónkon még szűk körben voltunk, viszont időközben csapódtak hozzánk más típusok is, így a második, 2020-as rendezvényt már nyitottá tettük, minden jawás számára – mondta Pusztai József főszervező. 

A motorrestaurátor hangsúlyozta: bár tavaly is sokan biztatták, a Covid árnyékában még nem merte bevállalni az újabb rendezvényt, így a múlt hétvégi lett a harmadik találkozó. Megérte várni rá. 

– A Jawának számtalan típusa van, sok olyan, amilyet hazánkban nem, legfeljebb Szlovákiában látni, de hozzánk eljöttek, akár 400-500 kilométerről is – árulta el. 

A rendezvény annak ellenére is megdöntötte a saját rekordját, hogy az ország más tájain tomboló esőzések miatt több mint 130 regisztrálóból körülbelül ötvenen az utolsó pillanatban lefújták az indulást. Így is 85 darab Jawa érkezett, hogy részt vegyen a minden látogató számára ingyenes motorkiállításon. Az ehhez hasonló rendezvényeken megszokott, hogy a járműveket különböző kategóriákban jutalmazzák, és itt is ez történt, azzal a csavarral, hogy a szépségverseny szekciókban zsűrizés helyett kizárólag közönségszavazást tartottak. 

Pusztai József hozzátette: külön díjazták a kiállítás legidősebb darabját – ami egy frissen restaurált, 1938-as Czetka 175-ös lett –, a lábon legmesszebbről (295 kilométerről) érkezett veterán motort, valamint a fent írt legfiatalabbat, ami az 1960–70-es évek csepptankos formavilágát megőrizve készült Indiában. 

A 2021-es évjáratú Jawa elsőre páratlan állapotban fenntartott veteránnak tűnt, holott valójában négyütemű, vízhűtéses motorblokkot kapott. Egyébként nem adják olcsón, sőt a szalonára 2,6–2,7 millió forint, és hozzánk legközelebb Szlovákiában kapható. 

Két különleges darabbal egyébként adósak maradtak, jegyezte meg, mert az időjárás miatt otthon maradt egy, a márkától rendkívül szokatlan, 500 köbcentiméteres oldtimer és egy Jawa California, ami az egyetlen olyan típus, amit az Egyesült Államokba (és csak oda) exportáltak anno. 

A főszervező közölte: tekintettel a kiállítás, valamint az azt követő 60 kilométeres közös gurulás sikerére (amelyen már más márkák képviselői is részt vettek, így összességében körülbelül 150 motor vonult fel), a Jawa-találkozó marad Kalocsán, és jövőre újra megrendezik. A helyszín megint csak ugyanaz marad, mivel a pub előtt 200 motorkerékpár kiállítására van hely, így – bár növekszik a rendezvény –, úgy számol, hogy egy-két évig még nem kell elköltöztetni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában