Nem támogatták a javaslatot

2022.05.16. 11:21

Óvodai dolgozók folyamatos foglalkoztatását szorgalmazta a kalocsai képviselő

Óvodapedagógusokat szeretett volna folyamatos foglalkoztatáshoz segíteni Szabó Balázs kalocsai képviselő, de a többi városatya a napirend hiányos előkészítésére hivatkozva nem támogatta a javaslatot. Kiderült, hogy senki sincs ellene, megszavazni mégsem képesek.

Gábor János

A szakmai munka megfelelő az óvodákban

Szabó Balázs azt kifogásolta, hogy Kalocsán mintegy tíz olyan óvodai dolgozó van, akinek lejár, vagy máris lejárt a munkaszerződése, és azt – már aki kérte – csak szeptember 1-jével fogja újrakötni a munkáltató. A szerinte méltatlan helyzetet évente néhány millió forintból fel lehetne számolni, ezért a költségvetés módosítását kérte. Az ülésen megszólított Katus Györgyné, a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje összevont intézmény vezetője hat dolgozó távozását erősítette meg, de közülük négyre szeptembertől is számít – húzta alá. 

Király Róbert városatya rámutatott: az óvodák és a bölcsőde fenntartására kapott 424 millió forintos állami normatíva tartalmazza mind a 82 munkatárs bérét, vagyis van fedezet a folyamatos foglalkoztatásra. 

Az igazgató elmondta: vannak tíz hónapra felvett kollégák, és rajtuk valóban pénzt spórolnak meg, viszont ez szükséges lépés, hiszen nyitva kell hagyniuk a lehetőséget végzett – ezért magasabb bérezésre jogosult – óvodapedagógusok felvételére olyan pozíciókba, amelyeket ma asszisztensek töltenek be. 

Azoknak, akik ellátják a pedagógiai feladatokat, egész évben járna a fizetés – érvelt Szabó Balázs, majd a testület fejére olvasta, hogy nemrég –pont gyerekekre hivatkozva – 34 millió forintot sem sajnáltak egy városnéző kisvonat megvásárlására, miközben ennek a néhány óvodai dolgozónak a tíz helyett 12 hónapon át történő foglalkoztatása csak 4,2 millióba kerülne. 

Dr. Körmendy Szabolcs hangsúlyozta: az önkormányzat ne nyúljon bele az óvodák működésébe azzal, hogy utasításba adja folytatólagos szerződések megkötését, mert ez bizalmatlanságra utal. Dr. Bagó Zoltán hozzáfűzte: csak a rossz előkészítés miatt nem lehet támogatni a napirendet, ezért az alaposabb kidolgozását kérte. A képviselők két igen vokssal szemben tíz tartózkodással jelezték, hogy valóban kisegítenék az óvodai dolgozókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában