Kecskemét / Budapest

2022.05.27. 11:29

A legkorszerűbb digitális fogászati eljárásokkal ismerkedhetnek meg a hallgatók

A kecskeméti Neumann János Egyetem és a Budapesti Semmelweis Egyetem az ősztől közös képzést indít digitális fogászati technológus néven. A képzés keretén belül a legkorszerűbb digitális fogászati eljárásokkal ismerkednek majd meg a hallgatók.

Barta Zsolt

Bognár Adrián mutatja az egyik digitális berendezést Fotó: Barta Zsolt

Az alapozó tantárgyak mellett, mint a szilárdságtan vagy az anyagtudomány, betekintést nyernek a hallgatók a számítógéppel segített (CA-) technikákba, CNC-forgácsolásba, 3D nyomtatásba és additív technológiákba, természetesen fogászati tekintetben. Erről tartottak ismertetőt csütörtökön az egyetem egyik laborjában. 

Dr. Fülöp Tamás rektor hírportálunknak elmondta, hogy országosan egyedülálló kezdeményezés az, amit a két egyetem elindított 2020-ban. Komoly innováció és oktatásfejlesztés történt az elmúlt időszakban. Az orvostudományi egyetem szakmai képzésének a technológiai és a gyakorlati hátterét biztosítja a kecskeméti intézmény. 

Az új tananyag már tartalmazza a 3D-s szkennelés, illetve nyomtatás ismereteinek az elsajátítását is. A hallgatók elméleti képzése Budapesten történik, míg a gyakorlat a Neumann János Egyetemen folytatódik. 

A Budapesti Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, dr. Hermann Péter elmondta, hogy a korábbi, analóg szakmai rendszert lassan felváltja a digitális technológia. Az intézményük egy partnert keresett, és az igényükre reagált a kecskeméti egyetem. Így ősszel 20 diákkal indul majd a képzés. A képzési blokkokat úgy szervezték meg, hogy ne kelljen egy héten belül többször utazniuk a diákoknak. Az oktatás 3 évet vesz igénybe, és az itt képzett hallgatók majd digitális fogászati tervezést végezhetnek. A rendelők számára például fogpótlásokat készítenek a leendő szakemberek. Ezen a területen felgyorsul a munka. Az sem lehetetlen, hogy akár egy nap alatt sikerül pótolni a digitális technológia révén a hiányzó fogat majd a szakorvosoknak a képzett szakemberek segítségével, mondta a rektorhelyettes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában