Galériával frissítve

2022.03.02. 07:00

Siflis Géza kapusról emlékeztek meg tisztelői Kelebián

A szabadkai származású legendás focista ötszörös labdarúgó-válogatott, a Ferencváros játékosa volt. A futball­történelem egyik legizgalmasabb alakjáról, Siflis Géza kapusról Kelebián emlékeztek meg a kommunista diktatúra áldozatainak emlék­napján.

Pozsgai Ákos

Siflis Gézáról Kelebián emlékeztek meg a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Siflis Géza nevét ma már kevesen ismerik, pedig neves labdarúgó volt Jugoszláviában, majd pedig Magyarországon is. Aktív labdarúgói pályafutása után a magyarországi Kelebián telepedett le. Negyvenegy éves volt, amikor a falu községházában feleségül vette diákkori szerelmét, Berényi Margitot.

Az eredeti Kelebiai Levente Sportegyesület vezetője, trénere volt. Még abban az évben összetűzésbe került a kommunista hatalommal, s olyan súlyosan megkínozták, hogy a verésekbe belehalt.

A megemlékezésen beszédet mondott Kovács Marcell is, aki a Kelebiai Levente Sportegyesület alapítója volt, és visszahozta a köztudatba Siflis Géza nevét. Szerinte a sportoló a kelebiaiaknak egyféle identitást ad, mert összeköti a Trianon utáni Szabadkát és Kelebiát.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a megemlékezésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunizmus a világ egyik legborzasztóbb eszméje, amelyik a mai napig pusztítja az univerzumban a népeket.

– Pusztítaná a vallásokat, mindenfajta különbözőség ellenére az embereket, hogy megszerezze a lelkük fölötti hatalmat – fogalmazott a politikus, aki szerint napjainkban is kísért a múlt. Siflis Géza életéről dokumentumfilm is készül, amelyet a fia, Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas vajdasági filmrendező készít a Nemzeti Filmintézet 6,3 milliós támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában