Elismerés

2022.03.16. 09:55

Kitüntették Dunavecse legjobbjait

Négynapos ünnepségsorozattal készült idén az 1848-/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára Dunavecse városa. A hagyományoknak megfelelőn ez alkalommal adták át az elismeréseket Dunavecse legjobbjainak.

Gulyás Sándor

Ablonczy Gábor református lelkész felesége társaságában vette át a kitüntetést Fotó: Gulyás Sándor

A gálaest a Petőfi 200 bicentenáriumi dunavecsei rendezvénysorozatának nyitánya is volt egyben, melynek jelentőségére Font Sándor országgyűlési képviselő és Vörös Sándor polgármester hívta fel a figyelmet. A honatya beszédében kihangsúlyozta, a mindössze 26 évet élt költő az egyik legnagyobb magyar hazafi. Ő a legek embere. A legismertebb magyar költő idehaza és külföldön.

 

– Az Országgyűlés még 2020-ban döntött úgy, hogy a 2022-es és a 2023-as esztendőt Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánítja. Ennek egyik kiemelt programja a költőóriás nevéhez fűződő klubok megalakítása a Kárpát-medencében. A Petőfi Klubok célja a közösségépítés, a történelmi, művelődéstörténeti és irodalmi tudásbővítés. A települések folyamatosan csatlakoznak a hálózathoz, megyénkben ez idáig hét település csatlakozott, közöttük Dunavecse – emelte ki beszédében Font Sándor.

A képviselő-testület döntése értelmében idén ketten kapták meg a Dunavecse városért emlékérmet. 

Molnár Gyulánénak a hosszú évek alatt kifejtett pedagógiai munkáját ismerte el a város vezetése. A földrajz és testnevelés szakos tanárnő egészségre nevelő tevékenysége nemcsak a gyermekekre, hanem a felnőtt korosztályra is kiterjed, megismertetve velük az egészséges életmód alapköveit, a mozgás szükségességét és szeretetét. Sportszerű életvitelével példát mutatott a fiatal generációk és szüleik számára. Molnár Gyuláné emellett a zene területén is jeleskedett, tagja a Vikár Béla Női Karnak és a Danubia Vox Vegyeskarnak.

Molnár Gyuláné Fotó: Gulyás Sándor

A másik kitüntetett Ablonczy Gábor református lelkész, aki harminchat évi lelkipásztori tevékenysége mellett sokat tett a település oktatásáért.  Közbenjárt, és intézte az iskola egyházi tulajdonba való visszakerülését, megszervezte és folyamatosan fejleszti a református iskola intézményét, a benne folyó oktatást. 

Az általános iskolai oktatáson túl meghonosította a szakképzést is Dunavecsén. 

Építette és fejlesztette az iskola, és az egyházközség tulajdonában lévő épületeket, ingatlanokat. Aktívan részt vett a helyi közéletben, 1990-től 2002-ig és 2006-2010 közötti időszakban a város képviselő-testületének tagja volt, ezen belül ellátta a Szociális és Ügyrendi Bizottság elnöki tisztségét is. Az elismerő címeket Vörös Sándor polgármester adta át Molnár Gyulánénak és Ablonczy Gábornak. 

Ablonczy Gábor Fotó: Gulyás Sándor

Az ünnepi pillanatokat követően a Kék Duna Népdalkör, Fehér Nóra és Vadkerti Imre előadását élvezhette a gálaeset közönsége. 

Forrás: Gulyás Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában