Galériával

2022.03.23. 11:25

Két fejlesztést is átadtak Bátmonostoron

Átadták a felújított könyvtárat és az új csapadékvíz-elvezető csatornát hétfő délelőtt. A Magyar Falu Program támogatásból, több mint 18 millió forintból újították fel az intézményt. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 50 millió forintos támogatásáából pedig csapadékvíz-elvezető csatornát hoztak létre az Ady Endre és a Rákóczi Ferenc utcában. Az átadáson részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke. Béleczki Mihály polgármester hangsúlyozta, hogy több évtizedes problémát sikerült megoldani a fejlesztések következtében.

Márton Anna

Balról jobrra: Dugalin Melinda, Zsigó Róbert, Béleczki Mihály és Vedelek Norbert adták át az új csapadékvíz-elvezető rendszert Fotó: Márton Anna

Az eseményen elhangzott, hogy a könyvtár felújítása során kicserélték a tetőt, az eresz- és lefolyócsatornákat felújították. 

 

— Az épület bejárati ajtajának kivételével az összes homlokzati nyílászárót felújítottuk, korszerű három rétegű üvegezéssel ellátott műanyag nyílászárókra. A homlokzati díszítőkövek lebontásra kerültek. A padlásfödémen a tűzvédelmi követelményeknek megfelelően 20 centiméter vastag hőszigetelést kapott — sorolta az átadáson Béleczki Mihály polgármester. A helybéli lakosok körében a könyvtár igazi közösségi térként működik.


 Az elmúlt évben a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül 50 millió forint támogatásban részesült az önkormányzat csapadékvíz-elvezető árkok rendbe tételére, kiépítésére. 

Az Ady Endre és a Rákóczi Ferenc utcában építették ki a teljes csapadékvíz-elvezető csatornát. 

A beruházás során mintegy 1400 méter hosszan megújították a szikkasztóárkokat, kiépítették az árkokat, ahol nem volt, illetve a meglévőket kitisztították. Zártrendszerű csatornát építettek ki a domborzati viszonyok miatt. Az ingatlanok előtti bejáróknál 300 milliméteres új átfolyókat raktak le. A Rákóczi Ferenc utca egy szakaszán betonos medret alakítottak ki, az ott lévő ingatlanok megóvása érdekében.

 

— A beruházással több évtizedes problémát sikerült megoldani, azzal hogy a nagyobb esőzések következtében rendszeresen veszélybe került ingatlanokat így meg tudjuk védeni a károktól — mondta a polgármester.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a kistelepüléseket, ezt a munkát folytatják a jövőben is.

— Természetesen nagyon sok feladatunk, munkánk van még hátra, de azt gondolom, hogy amiket elértünk, azokra büszkék lehetünk és nem csak a most felújított könyvtárra és a csapadékvíz-elvezető csatornára gondolok. Sikerült megépítenünk a Bátmonostor és Vaskút közötti utat. Rendbe hoztuk itt, a tőlünk nem messze lévő napközi otthonos konyhát. A sportcsarnok is megújult. Sikerült utakat fejleszteni, járdát építeni. Úgy gondolom, hogy minden évben lépésről lépésre egy kicsit előrébb jutottunk. Nagyon fontos, hogy ezt a munkát tudjuk folytatni, persze ahhoz hogy tovább tudjunk dolgozni, ahhoz mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük Magyarország békéjét és biztonságát. Én azért fogok dolgozni, hogy Bátmonostoron is jobb legyen élni és ha ebben a munkában szükségük van rám, akkor továbbra is állok rendelkezésre és kívánok mindannyiunknak még sok közös sikert — mondta Zsigó Róbert államtitkár az átadáson.

Vedelek Norbert alelnök, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a csapadékvízprojekt egy TOP-pályázatból valósult meg, ami a megyei önkormányzat feladata, hozzátette, hogy rengeteg fejlesztés zajlik és indult már meg ezekben a hetekben is a megyében. 

 

— Bármerre járunk, szinte minden településen építkezéseket látunk, utat járdák, közintézmények újulnak meg. Polgármesteri hivatalok, iskolák, óvodák orvosi rendelők, könyvtárak fejlesztése zajlik szerte a térségben. Ezeknek a fejlesztéseknek a zömét a TOP és a Magyar Falu Program adja. Szombaton Zsigó államtitkár úrral a Gara-Vaskút közötti kerékpárutat tekintettük meg, ami TOP-os forrásból készül. Most meg itt vagyunk, Bátmonostoron és kedden Akasztóra megyek óvoda átadásra , ami szintén TOP-os pályázatból készülhetett el. A csapadékvíz-elvezetés nem egy látványos fejlesztés, viszont annál hasznosabb. Jelenleg még egymilliárd forint értékben zajlik a TOP-pályázatból a térségben aktuális munka a csapadékvíz elvezetésben. Természetesen a TOP Pluszban is lesznek források a csapadékvíz elvezetésének kiépítésének folytatására — sorolta Vedelek Norbert.

Az elmúlt esztendőkben összesen 52 milliárd forint támogatás érkezett a Bácska településeire — hangzott el az eseményen. 

— A kormányzati szándék az, hogy a vidék fejlesztését folytatjuk. Ha rajtunk múlik, akkor a következő időszakban sem fognak leállni a fejlesztések és erre garancia Zsigó Róbert országgyűlési képviselő személye is. A hangsúly valóban azon van, ha rajtunk múlik. Bízom benne, hogy a bátmonostoriak is így gondolják ezt és megtisztelik bizalmukkal Zsigó Róbertet. Az önök támogatásával tudjuk folytatni a Bácska, Bátmonostor fejlesztését — fogalmazott Vedelek Norbert.

 

Jelenleg négy pályázat vár elbírálásra, tudtuk meg a polgármestertől. Két Magyar Falu Programban beadott terv és kettő  TOP projekt döntésére várnak, ami összesen 220 millió forintos beruházást jelent a településnek a jövőben. — Bízom abban, hogy pozitív elbírálásban részesülnek. Idáig csak ilyenről tudtam beszámolni — mondta Béleczki Mihály polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában