Galériával

2022.02.21. 17:03

Jókai-sétán vettek részt a diákok Kecskeméten

Rendhagyó irodalomórán vettek részt hétfőn a Református iskola, a Kertvárosi iskola és a Petőfi iskola hetedikes tanulói az Ifjúsági Otthonban. A Jókai-séta keretében megismerkedtek Jókai Mór kecskeméti kötődésével, ezen belül is Petőfihez fűződő barátságával.

Sebestyén Hajnalka

Hetedikes diákok vettek részt a rendhagyó irodalomórán. Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. A nagy magyar regényíró, széppróza író 1825. február 18-án született Komáromban. 

A Magyar Széppróza Napja országos rendezvényhez kapcsolódón második alkalommal hívta életre a Jókai-sétát Kecskeméten, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportjával közösen. 2020-ban tartották meg az első rendezvényt, akkor Jókai Mór életével ismerkedhettek meg közelebbről a diákok. Egy évvel ezelőtt a járványhelyzet nem tette lehetővé a rendhagyó irodalomóra folytatását. Most azonban újra megrendezhették a Jókai-sétát. 

A hétfői esemény túlmutatott egy rendhagyó irodalomórán, hiszen helytörténeti sétával vált teljessé. Három iskola, a Református iskola, a Kertvárosi iskola és a Petőfi iskola hetedikes osztályos tanulói három csoportban vettek részt a programon. Idén csak hetedikesek jelentkeztek, köszönhetően annak, hogy a Kőszívű ember fiai című Jókai regény ezen az évfolyamon a kötelező tananyag.

Az eseményen először Csizmadia Ilona, az Ifjúsági Otthon munkatársa Egy joghallgató és egy ifjú vándorszínész találkozása Kecskeméten – Jókai Mór és Petőfi Sándor barátsága címmel tartott rövid vetített képes előadást, majd útjukra indultak a diákok. 

A séta négy helyszínt érintett, mely Jókai élettörténetében fontos szerepet kapott: Ókollégium (egykori Jogakadémia), Jókai utcai emléktábla és Gyenes tér (egykori Dellő-tó helye), Malom Bevásárlóközpont (egykori Király Színház helye), valamint a Plébánia Hivatalnál lévő emléktábla (egykori Szilády Nyomda helye).

A sétákat Bajtai Mária, nyugalmazott magyartanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi vezetője és Farkashalmi Erzsébet, a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely tagja vezette. 

Az első csoportot, a Refis diákokat Bajtai Mária kalauzolta. Még az Ókollégium előtt a Főtéren mesélt azokról a még ma is látható épületekről, melyek már Jókai korában, az 1840-es években is álltak a város központjában. Jókai Mór 1842-44. között tanult jogot a Református Főiskolán, a mai Ókollégium épületében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában