Közgyűlés

2022.02.10. 16:07

Differenciált béremelés lesz a kecskeméti városházán, 100 millió forint van rá

A köztisztviselői illetményalap 55 ezerről 60 ezer forintra emelését indítványozta a közgyűlésen az ellenzéki Bodrozsán Alexandra, de dr. Mayer Endre jegyző jelezte, így közel 50 fő fizetése nem változna, célszerűbb egy differenciált béremelés. A Fidesz-KDNP frakció mellett Bodrozsán frakciótársa, Vancsura István is tartózkodott a szavazáskor.

Hraskó István

A kecskeméti képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén. Fotó: Hraskó István

A köztisztviselői illetményalap 55 ezerről 60 ezer forintra emeléséről nyújtott be indítványt Bodrozsán Alexandra, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője a csütörtöki testületi ülésre. Mint elmondta, bőven van rá ok, hogy emeljék a hivatal dolgozóinak fizetését, így többek között az, hogy a koronavírus-járvány közepette kell megszervezniük az április 3-ai országgyűlési választásokat és a kormány által kezdeményezett népszavazást. Emellett akár ő, akár dr. Szeberényi Gyula nyer a 2. számú egyéni választókerületben, utána időközi választást kell kíírni önkormányzati körzetükben, és ugyanez a helyzet, ha az 1-es kerületben az ellenzéki Szőkéné Kopping Rita kapja a legtöbb voksot, azaz ezek is pluszfeladatot jelenthetnek a köztisztviselőknek. Emellett a veszélyhelyzet alatt nagy szerepet vállaltak a polgármesteri döntések előkészítésében, koordinálásában, és nyilván ellátták a szokásos munkakörüket. Bodrozsán Alexandra megemlítette az inflációt is, ami a hivatali dolgozók pénztárcáját is megterheli.

– Kérem, becsüljék meg a városháza munkatársait, és emeljék meg az illetményalapot, legyünk mintaönkormányzat – tette hozzá.

Rögtön utána frakciótársa, a korábbi Momentum-tag Vancsura István kért szót, aki két hete egy sajtótájékoztatón fejtette ki, szerinte Bodrozsán Alexandra miért vált méltatlanná arra, hogy képviselő-jelölt legyen.

– Minden olyan törekvés támogatandó, ami pluszjuttatást eredményez, de figyelemmel kell lenni az intézkedések következményeire. Egy ilyen általános emelésből nagyon sokan kimaradnának – mondta Vancsura. Kijelentette: ezt az indítványt így nem tudja támogatni, „de kétségkívül nemmel sem lehet szavazni”. Vancsura kifejtette, jár a hivatali munkatársaknak az elismerés, és dr. Mayer Endre jegyzőt kérdezte meg, hogyan lehetne a bérszínvonalat máshogy fentebb vinni a városházán.

Közben az is kiderült, hogy az előterjesztéshez készült egy táblázat, bár Bodrozsán Alexandra jelezte, azt nem ő csatolta. Mindenesetre az kiolvasható belőle, hogy a mostani 55 ezer forintos illetményalappal Kecskemét dobogón van a megyei jogú városok között. A kecskemétinél csak Tatabányán (60 720), Szegeden (60 ezer) és Békéscsabán (55 650 forint) magasabb az illetményalap, de míg Szegeden nincs illetménykiegészítés, addig Kecskeméten a felsőfokú illetménykiegészítés 40, a középfokú 20 százalék.

Differenciált béremelést valósítanak meg

 

A jegyző hangsúlyozta: jogilag komplikált a helyzet, mert az ügykezelők és a fizikai foglalkoztatottak fizetése nem az illetményalaphoz kötött, így annak emelésével 50 főnek nem változna a jövedelme. Dr. Mayer Endre arra is kitért, hogy a hivatalban tavaly végeztek egy felmérést, a munkatársak mitől lennének motiváltabbak, mitől dolgoznának hatékonyabban, és a válaszokból egyértelmű lett: többletelismerés kell a legkevesebbet kereső köztisztviselőknek. Emellett pedig mindenképpen emelni kell azoknak a magasan kvalifikált, nagy tapasztalattal rendelkező közgazdász, mérnök, jogász kollégáknak a fizetését, akiket a piac vonzó ajánlatokkal el tud csábítani az önkormányzattól. Dr. Mayer Endre szavaiból kitűnt, elengedhetetlen egy ilyen lépés, különben a cégekkel szemben behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és dr Mayer Endre jegyző. Fotó: Hraskó István

– Az idei évre az az elképzelés, hogy differenciált béremelést valósítunk meg – jelentette ki a jegyző, emlékeztetve, hogy a költségvetés decemberi elfogadásakor közel 100 millió forintos forrást biztosított erre a célra a testület. Mayer Endre szerint az illetményalap emelése 50 főt kihagyna, emellett ezzel a megoldással a munkaerőpiacon keresett munkatársaiknak nem tudnának sokkal többet ajánlani. Végül azt is hozzátette, hogy a választás megszervezésében a hivatal állományának körülbelül csak a fele vesz részt.

Bodrozsán Alexandra indítványát a Szövetség hét képviselője támogatta, de Vancsura István tartózkodott, akárcsak a Fidesz-KDNP frakció. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester annyit fűzött hozzá, hogy ugyan nem fogadták el a javaslatot, de bízik benne, hogy a Szövetség politikusa megnyugtató választ kapott a köztisztviselők fizetésemelésével kapcsolatban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában