Galériával

2022.01.28. 14:55

Az ellenzék robog egy újabb választási vereség felé

Az ellenzéki előválasztás csapnivalóan lett lebonyolítva és nem a legjobb és legalkalmasabb jelöltek lettek megválasztva – erről is szólt pénteki sajtótájékoztatóján Vancsura István ügyvéd, a Momentum volt tagja.

Tapodi Kálmán

Vancsura István. Fotó: Tapodi Kálmán

A kecskeméti önkormányzati képviselő többi között beszélt az előválasztás általa súlyosnak tartott hibáiról, valamint arról, hogy Bodrozsán Alexandra, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje, aki a Bács-Kiskun megyei második számú egyéni választókörzetben indul a választáson, véleménye szerint miért vált méltatlanná a posztra.

Vancsura István úgy véli: az ellenzék a huszonnegyedik órában van, de még lehetne változtatni a folyamatokon, mert így „az ellenzék robog egy újabb választási vereség felé”.

– A második számú körzetben olyan jelölt áll rajthoz a versenyben, aki egyrészt nem méltó a képviseletre, másrészt bizonyítottan nem képes a szavazatmaximumra – jelentette ki Vancsura István, aki hozzátette: ahhoz, hogy valaki hozni tudja a szavazatmaximumot, ahhoz egy elismert, hiteles embernek kell lenni, aki mögött megfelelő életút áll.

– Bodrozsán Alexandra bizonyítottan nem rendelkezik ezekkel a paraméterekkel – állította a kecskeméti városatya, aki a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője.

Vancsura István problémának nevezte az előválasztással kapcsolatban, hogy az érintett hat párt eldöntötte, hogy gyakorlatilag kisajátítja az ellenzék szerepét és nem akarnak nyitni a hat párton kívülre.

– Ezzel azt kockáztatják, hogy a tavaszi választáson nem tudják hozni a teljes ellenzéki szavazatmennyiséget és ezáltal kockáztatják, hogy nem fog nyerni az ellenzéki jelölt – fogalmazott Vancsura István, aki szerint a hatpárti megállapodáson kívülre is fókuszálni kellene, akikkel szövetségre lehetne lépni. Mint mondta: a hat párt gyakorlatilag bezárta önmagát.

– Az előválasztás bebizonyította, hogy arra nem lehet alapozni. Az egyéni választókörzetekben nagyjából a választók 93 százaléka otthon maradt – mondta el Vancsura István. – Sajnos tudjuk és látjuk, hogy az ellenzék immár sokadik alkalommal rugaszkodik neki a választásoknak és az előző választásokon is azt lehetett megállapítani, hogy hibát hibára halmoznak – jelentette ki Vancsura István, aki hozzátette: a Bács-Kiskun megyei második számú választókörzetben még problémásabb volt a helyzet.

A civilek ki lettek szorítva

 

Vancsura István szerint az előválasztáson pártkáderek versenyeztek, a civilek ki lettek szorítva és az egész egy pártlogós szavazássá lett silányítva.

– Hat párt mérte össze gyakorlatilag az erejét és aki a jobban támogatott tömbhöz tartozott, az lett a végén a nyertes. Egyáltalán nem arra törekedett az ellenzék, hogy a legjobb, legerősebb, legalkalmasabb és leghitelesebb jelöltet válassza ki az előválasztás során – jelentette ki Vancsura István, aki szerint Bács-Kiskun megyében nem volt fair az előválasztás, mert szándékosan kirekesztettek több kistelepülést. Szentkirály, Városföld, Helvécia, Ballószög például nem kapott arra lehetőséget, hogy helyben leadhassák a választópolgárok a voksukat.

A sajtótájékoztatón Vancsura István beszámolt arról is, hogy Bodrozsán Alexandra a választási küzdelemben az egyik jelölttársával kapcsolatban egy szavazatvásárlási váddal állt a nyilvánosság elé.

– Ebből országos ügy is lett és később kiderült, hogy ez a szavazatvásárlási vád valótlan – mondta el Vancsura István, aki úgy vélekedett, súlyosbította a helyzetet, „hogy Bodrozsán Alexandra pontosan tudta, hogy nincsen bizonyíték Király Józseffel kapcsolatban, hogy ő szavazatot vásárolt volna, ennek ellenére kiadta a közleményt és lett belőle országos hír.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában