Nincs változás

2022.02.16. 18:49

A bizottság is dönthet a lakáseladásokról Baján

A nagy vita ellenére sem változtattak a több évtizedes gyakorlaton a bajai képviselő-testületi ülésen.

Gábor János

A bizottság legitimitásának megkérdőjelezéseként értékelték többen Király Róbert és Szabó Balázs indítványát Fotó: Gábor János

Vagyongazdálkodásról szóló rendeleteket szeretett volna módosítani két ellenzéki önkormányzati képviselő, hogy a gazdasági és turizmusfejlesztési bizottság ne értékesíthessen köztulajdonban lévő ingatlanokat a képviselő-testület jóváhagyása nélkül. 

Király Róbert és Szabó Balázs azért indítványozta a Kalocsán 1995 óta létező gyakorlat felszámolását, mert így álláspontjuk szerint nem megválasztott képviselőkön is múlhat köztulajdonban lévő vagyon értékesítése. 

Szabó Balázs a szóban forgó bizottság tagjaként konkrét példával érvelt az indítvány mellett: mivel hétből négy fő jelenléte az összetételtől függetlenül is elég a határozatképességhez, megeshet, hogy csak egyetlen, lakosság által választott képviselő van jelen, amikor többmilliós önkormányzati vagyonelem sorsáról kell szavazni. Elmondása szerint fokozta az aggodalmát egy közelmúltbeli ülés is: itt előzetes bejelentés nélkül került elő egy lakáseladásról szóló sürgősségi napirend, amiről részben olyan emberek döntöttek, akik nem mérettették meg magukat a választáson. 

Pécsi Vivien és Tihanyi Tiborné kormánypárti képviselők úgy értékelték, hogy a városatyák a bizottság legitimitását kérdőjelezik meg. Simon Zoltán alpolgármester hozzájuk csatlakozva közölte: hiányolta az előterjesztésből az okok megfogalmazását. Hasonló véleményének adott hangot a többi kormánypárti képviselő is, hangsúlyozva, hogy ők nem változtatnának a több évtizedes gyakorlaton, majd egyenként elmondták az előterjesztést szerző Királynak és Szabónak, hogy a bizottság munkájának szerintük indokolatlan bírálatáról van szó. 

Filvig Géza polgármester politikai szándékú kötekedésnek nevezte az előterjesztést, jelezve, hogy ciklusonként legfeljebb négyszer, ötször történik olyan, hogy önkormányzati lakást adnak el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában