Simon Zoltán

2022.01.31. 07:00

Fizetése csökkentését kérte a kalocsai alpolgármester

Simon Zoltán azt kérte, hogy a jelenlegi 80 százalékról a városvezetői bér 70 százalékára csökkentsék az illetményét. Így a költségvetésben hagyja megemelt bére egy részét.

Gábor János

Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere

Forrás: Gábor János

Mivel az Országgyűlés előírta a településvezetők illetményének emelését, amihez így az alpolgármesteri bérek is igazodnak, a képviselő-testület is tárgyalta a kérdést. A szavazás formaság, hiszen ha nem bólintanak rá, törvénysértést követnek el. A bérkorrekció mértéke több városatyából is ellenérzést váltott ki, lévén pár héttel korábban nem sikerült átvinni, hogy hét helyett tíz százalékkal emelkedjen a városházán dolgozók fizetése. 

Filvig Géza polgármester megismételte: törvény írja elő a településvezetők illetményét, ezért ha akarná sem tudná leszavazni az emelést. Dr. Kiss Csaba jegyző kérdésekre válaszolva aláhúzta: „lehet nem elfogadni a napirendet, de az törvénysértés”, amit neki hivatalból jeleznie kellene az illetékes hatóság felé. A parlament a Kalocsa méretű városok (10-30 ezer fős lakosság) polgármestereinek bérét havi 698 ezerről bruttó 975 ezer forintra módosította, míg a nekik járó költségtérítést ennek 15 százalékában, tehát 146.250 forintban állapította meg, 2022. január 1-jei hatállyal. 

Szabó Balázs képviselő érdeklődésére a jegyző hozzátette: csak az ötezer fő alatti települések polgármesteri béremelésére ad támogatást a kormány, így Kalocsán az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia a plusz költséget. Simon Zoltán alpolgármester jelezte: mivel törvényben rögzített illetményváltozásról van szó, ezen nem módosíthatnak, de az ő fizetésének mértékén igen. 

Felhívta rá a figyelmet, hogy az alpolgármester bére a polgármesteri fizetés 70-90 százaléka lehet, és ezen az intervallumon belül a testület határoz róla. Az önkormányzat mozgásterét figyelembe véve, maga kérte, hogy a jelenlegi 80 százalékról a városvezetői bér 70 százalékára csökkentsék az illetményét. 

A döntéssel Simon Zoltán 780 ezer helyett bruttó 682 500 forint fizetést és 117 ezer helyett 102 375 forint költségtérítést fog kapni, ezzel évente több mint 1,3 millió forintot hagy a városi költségvetésben. A városatyák megköszönték a gesztust, és meg is szavazták az alpolgármester módosító indítványát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában