Közvélemény-kutatás

2021.12.26. 18:02

Támogatják a nukleáris energiát a kalocsai emberek

Kiértékelték a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) megbízásából, ezerfős mintán készült közvélemény-kutatás válaszait – jelentette be közleményben a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeit kezelő cég kommunikációs osztályvezetője.

Gábor János

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Honti Gabriella még a TEIT néhány héttel ezelőtti, Kalocsán tartott közmeghallgatásán jelezte, hogy vizsgálták a nukleáris energiával kapcsolatos attitűdöket, és az eredmények hamarosan kiderülnek. 

A kérdezők szeptemberben keresték fel a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) térségében, tehát a TEIT 16 településén élő, felnőtt korú személyeket. A szakember elárulta: bár a KKÁT ismertsége annak ellenére sem javult, hogy ezt célként tűzték ki, a 65 százalékos eredményt az elmúlt három évben sikerült megőrizni. 

Szerinte azért nem növekedett az arány, mert az emberek az atomerőmű részeként kezelik a létesítményt, viszont az elfogadottsága mindeközben tízpontos ugrással 94 százalékot ért el. A nukleáris energiatermelés támogatottsága 89 százalékos, igaz, a közlemény azt már nem részletezi, hogy a nyilatkozók mekkora arányát aggasztja a sugárterhelés, vagy a hulladékok elhelyezése (előbbi 57, utóbbi 36 százalék volt legutóbb, ugyancsak ezerfős mintán). 

A KKÁT-t mindenesetre többen érzik biztonságosnak ma, mint 2018-ban: háromszázalékos csökkenéssel mindössze hét százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem bízik benne. A résztvevők kaptak kérdéseket a TEIT-ről is: a társulást 61 százalékuk ismeri, a munkáját kb. kétharmaduk tartja hasznosnak, és 87 százalékuk nem vár el róla bővebb tájékoztatást. Az osztályvezető ebből azt a következtetést vonta le, hogy a jelenleg is alkalmazott kommunikációs stratégia megfelelő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában