Népzene

2021.12.14. 16:04

Rendhagyó énekórát tartottak a kiskunfélegyházi játszóházban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása révén rendhagyó énekóra keretében a népzene világába kalauzolta a félegyházi gyerekeket Kisgyőri Krisztián ének-­zene és népzene szakos tanár az elmúlt napokban.

Vajda Piroska

Egy népies magyar műdalt is megtanulhattak a gyerekek. Fotó: Vajda Piroska

Fotó: VAJDA PIROSKA

 A kezdeményezésről elmondta, az a cél motiválja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a kodályi együtt éneklés örömét és azt, hogy szórakoztató formában ismerhessék meg nemzeti értékeinket és hagyományainkat. Ennek jegyében a Dudás Játszóházban tizenöt alsó és felső tagozatos osztály vett részt a rendhagyó énekórán, melynek keretében élő hangszeres kíséret mellett egy népies magyar műdalt és egy népdalt tanulhattak meg, érzékeltetve a kettő közötti hasonlóságokat és különbségeket. Mindeközben pedig a műfajra jellemző hangszerekkel is megismerkedhettek a gyerekek. 

 

– Az a tapasztalat, hogyha van zenei kíséret, akkor sokkal bátrabban énekelnek a gyerekek – mondta Kisgyőri Krisztián, aki beszélt arról is, hogy a rendhagyó énekóra-sorozat is azt bizonyítja, érdemes volt azon kiadványokat megalkotni, amelyek az ének-zene tankönyvekben szereplő népdalok autentikus hangszeres feldolgozását tartalmazzák. Első körben a felső tagozatos tananyagot készítették el feleségével, Jánosi Ágnessel közösen, most pedig az alsós évfolyamok anyagán dolgoznak, amely átnyúlik az óvodás korosztály dallamanyagaiba is.

– Eddig háromszázötven dalt rögzítettünk, melyeket digitális formában érhetnek el a pedagógusok. A dalokat duplán vettük fel: egyszer elhangzik eredeti környezetében, énekessel együtt. Utána jön az ének nélküli változat, amire a gyerekek énekelhetnek. Olyan ez, mintha becsempésznénk egy zenekart az ének-zene órára – vélekedett a szakember, aki azt is elmondta, hogy az Aki dudás akar lenni népdaltanító kiadványsorozat módszerét már több mint háromszáz iskola alkalmazza országszerte. 

Kisgyőri Krisztiántól azt is megtudtuk, hogy az Aki dudás akar lenni népzenészekből álló csapat folyamatosan járja az országot a Lázár Ervin-­program keretében az Énekeljünk, énekeljünk, énekeljünk című előadással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában