ünnep

2021.12.01. 13:40

Környezettudatos adventi koszorúval várják a karácsonyt a félegyházi iskolában

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban hétfő este fellobbant az első adventi gyertya lángja az udvaron felállított különleges adventi koszorún.

Morva Daniella

Forrás: Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A félegyházi iskola diákjai és tanárai idén nem a szokványos adventi koszorúval várják az ünnepeket. A négy gyertyát nem másra, mint egy hatalmas gumiabroncsra helyezték fel, melynek ötlete egy lelkes beszélgetés eredményeként született meg. – Az advent közös kollégiumi megünneplésének és a karácsonyra való hangolódásnak lehetőségeit és eszközeit kerestük a kollégáimmal, amikor eszünkbe jutott, hogy az udvaron heverő gumiabroncs tökéletes alapja lenne az idei adventi koszorúnknak – idézte fel Kiss Gergely kollégiumi nevelőtanár.

Fotó: Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A kollégium új ékének megformálása bizony időigényes volt, hiszen a folyamatos alakítgatás, fantáziálgatás és utánajárás mellett a hozzáértő kezek munkájára, valamint anyagi támogatásra is szükség volt. Mint megtudtuk, az iskola és a kollégium dolgozói, a kollégisták, illetve a szülők, akik mindvégig segítettek a munkafolyamatokban.

– A megvalósítás során kiemelt hangsúlyt fektettünk a környezettudatosságra, valamint a természetes anyagok széleskörű felhasználásra.

A gumiabroncsot zsákvászonnal fedtük be, rá viaszgyertyákat és szeletelt fa gyertyaalátéteket helyeztünk, dekorációként pedig használt függönyt, rafiakötözőt, almát, tobozt és fenyőágat használtunk. Nem titkolt célunk, hogy az ünnepi hangolódás és a várakozás hangsúlyos eszközévé tegyük az immáron teljes pompájában tündöklő adventi „kereket”, melyben remélhetőleg hosszú távon örömünket és megelégedésünket lelhetjük – fogalmazott Kiss Gergely.

Hozzátette: – Kollégiumi közösségünk és iskolánk számára is fontos, hogy tanulóink szeretetben, egészséges lelkiségben és egymásra odafigyelve nevelkedjenek. Ehhez kiváló alkalmat nyújt az adventi időszak, ami Jézus születésének eljövetele mellett kiteljesedést, békét, erőt és nyugalmat jelent, a fény győzelmét vetíti előre a sötétség felett.

Fotó: Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Az első gyertyagyújtásra ünnepélyes keretek között hétfő este került sor. Magyari Levente nevelőtanár felvezetőjét követően Kollár Ernő és Horváth Dzsúlió tanulók kortárs költők adventi verseivel örvendeztették meg a kollégistákat. Ugyanezen alkalomból diákok és tanulók ezentúl karácsonyig minden hétfő este összegyűlnek a kollégiumban. A dolgozók abban bíznak, ez egyfajta hagyománnyá tud majd válni az iskola és a kollégium életében, ahol oktatók és diákok meghitt körben élhetik át a karácsony ünnepi hangulatát.

Kiss Gergelytől megtudtuk, további attrakcióra is készül az iskola ezen a télen: egy életnagyságú gumiabroncs-hóembert szeretnének megalkotni, melynek elkészítése már folyamatban is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában