Galériával

2021.12.15. 11:20

Kórházi lámpa meséi hoznak gyógyulást a beteg gyerekeknek Kecskeméten

Terápiás céllal született meg Pásztor Andrea kecskeméti újságíró második mesekönyve, a Gyógyító lámpamesék. A Nagy-Bán Kitti grafikusművész által illusztrált kötet segíthet a gyerekeknek a betegségekkel, kórházzal kapcsolatos félelmeik feloldásában.

Hraskó István

Egy érző, gondolkodó, az emberi beszédet értő platánfa és egy kislány barátságáról szólt Pásztor Andrea három évvel ezelőtt megjelent első mesekönyve, A platánfa álma. Második, a Kecskeméti Televízió gondozásában napokban megjelent kötetében ismét nem egy szokványos nézőpontból láthatjuk a történéseket, ugyanis egy kórházi lámpa mesél a 407-es kórterem kis betegeinek, egy tüdőgyulladásos kislánynak vagy egy kézmosásról hallani sem akaró kisfiúnak.

–  Számomra is nagyobb kihívás így, más szemszögből megírni a mesét, másrészt úgy gondolom, a gyerekeknek is izgalmas elképzelni, milyen érzései lehetnek egy fának vagy jelen esetben egy lámpának. Játék közben mindig más bőrébe bújnak, így számukra nem idegen ez a helyzet. A kórházi lámpa meséit hallva szárnyalhat a fantáziájuk, akár kitalálhatják azt is, mit mesélne nekik az otthoni lámpájuk – mondta el Andrea.

Az is különleges, hogy a most elkészült könyvnek egyfajta küldetése is van: az író a szórakoztatás mellett szerette volna csökkenteni a gyerekek kórházzal, orvosokkal, betegségekkel kapcsolatos ellenérzéseit, félelmeit.

– Kisebbik lányommal többször is feküdtünk a gyerekosztályon. Szerencsére nem volt komoly baja, és csak jó élményeket szereztünk, lelkileg mégis megviselt az a néhány nap. Ott is sokat meséltem neki, így ő kalandként élte meg a kórházban töltött napokat. Ezért is örültem, amikor Nagyné Szigeti Dóra, a kórház PR-menedzsere felvetette, miért nem írok egy terápiás mesekönyvet. Saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen jól jöhet egy ilyen segítség szülőknek, gyerekeknek egyaránt – folytatta az újságíró, hozzátéve: dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója a kezdetektől támogatta a Gyógyító lámpamesék ötletét, tematikáját Dórával beszélték meg, a szakmai kérdésekben pedig dr. Tálosi Gyula, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa segített neki.

– Az lenne a csoda, ha nem félnének a gyerekek a kórházban. Betegen, kiszolgáltatottan egy vadidegen környezetbe kerülnek, sok ismeretlen ember közé. Infúzió, vérvétel, röntgen, vagy épp műtét vár rájuk. Ezektől sok felnőtt is retteg. A kórházi lámpa meséi hasonló cipőben járó gyerekekről szólnak. A történeteken keresztül otthonosabban érezhetik magukat a kórházban, barátként tekinthetnek az ott dolgozókra. A mesék segítenek oldani félelmeiket, így gyógyulásuk is gyorsabb lehet – hangsúlyozta a szerző. Úgy véli, nem is lehetne aktuálisabb a kötet megjelenése, mint most, a világjárvány és a karanténok idején.

–  A falak és a bezártság jelentette a legnagyobb kihívást. A kórházi világ túlságosan steril egy rajzhoz, én szeretek kis állatokat, virágokat, élőlényeket rajzolni a képre. Itt erősen vissza kellett fognom magam - hiszen egy kórházban például nem kacsinthat rád vissza egy kisegér - és olyan motívumokat keresni, melyek illenek ehhez a környezethez. Persze itt is vannak élőlények, de sokkal kevesebb. Ettől függetlenül sikerült olyan megoldásokat találni, hogy a kórház is benne legyen, de olyan részletek is, amik azért mégiscsak szerethetővé teszik valahogy a könyv illusztrációs anyagát – beszélt az alkotásról Nagy-Bán Kitti. A grafikusművésztől megtudtuk, minden képnek kézi rajz az alapja, viszont az illusztrációkat egy digitális tábla segítségével rajzolta, nem papír alapra.

A mesekönyv bemutatóját kedden tartották a Katona József Könyvtárban, részt vett rajta többek között Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Svébis Mihály kórházi főigazgató, dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Bujdosóné dr. Dani Erzsébet könyvtárigazgató is.

– Hiszek a mesék gyógyító erejében – jelentette ki a kötethez ajánlót is író dr. Svébis Mihály, aki szerint a gyerekek bátorságot meríthetnek a kedves történetekből.

A bemutatón a Ciróka Bábszínház színművésze, Fülöp József olvasott fel részleteket a mesekönyvből. A Gyógyító lámpamesék a könyvesboltok mellett megtalálható lesz a kórház játszószobájában, a kórtermekben és a gyerekpszichiátrián is. A tervek szerint megkapják az ott karácsonyozó, szilveszterező, szülinapjukat ünneplő gyerekek és a krónikus betegek, emellett a Gyógyító bocsok foglalkozásait is gazdagítják majd a lámpamesék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában