konferencia

2021.11.10. 19:55

A települések helyes vízgazdálkodási gyakorlatáról tanácskoztak Baján

A III. Országos Települési Csapadékvíz Gazdálkodási Konferenciának adott otthont a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara. A konferencián részt vettek az államigazgatás legfontosabb szereplői, akik érdekeltek a települési csapadékvíz gazdálkodásban.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Köszöntőt mondott és előadást tartott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Réthy Pál vízügyekért felelős helyettes államtitkár, Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár,valamint az országos katasztrófavédelem vezetői.

– Települési csapadékvíz gazdálkodással azért kell foglalkoznunk, mert a csapadékvíz nagyon komoly erőforrás és veszélyforrás. Erőforrásként tekintünk rá, hiszen ezek a csapadékvizek, amelyek a településekre hullnak, ezek legtöbbször hasznosítatlanul jutnak befogadóba. Rossz esetben szennyvíztisztító telepekre, ahol egyébként a szennyvíz-tisztítási technológiákban is komoly károkat okoznak, jobb esetben közvetlen befogadóba tudjuk juttatni őket, ezek helyei települési vízkárokat okoznak. A növekvő csapadék intenzitások miatt ezeknek a települési vízkároknak a mértéke és valószínűsége egyre nagyobb.

A csapadékvíz gazdálkodás azért is fontos, mert egy olyan erőforrásról beszélünk, ami nagyon sok ivóvízkészletet tud kiváltani

– mondta dr. Bíró Tibor dékán.

Hozzátette: ezért is fontos a helyes települési vízgazdálkodási gyakorlat és ebben a lakosság részvételének nagyon nagy szerepe van, hogy a területükre hullott csapadékvizeket felfogják, visszatartsák és azokat olyan célokra használják mellyel az ivóvíz felhasználásuk csökkenthető.

Balról jobbra: dr Bíró Tibor dékán, Réthy Pál helyettes államtitkár és Zsigó Róbert államtitkár
Fotó: Márton Anna

A Belügyminisztérium vezetése nevében Réthy Pál helyettes államtitkár köszöntötte a konferencia részvevőit, aki hangsúlyozta, hogy az emberiség jelenlegi és jövőbeli legnagyobb kihívása a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése az emberek, az emberi tevékenységek és a természet egymással történő összehangolása.

– Napjainkban a hőmérséklet globális emelkedése jelentős környezeti változásokhoz, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához is vezet. Miért is izgalmas a csapadékvíz hasznosítás kérdése?

Előttünk van egy látható és kézzel fogható, még nem teljes mértékben használt természeti erőforrás, melynek hasznosítása talán éppen most lép ki a gyermekcipőjéből

– hangzott el Réthy Pál államtitkár köszöntőjében.

Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy bár Baja és a környék különlegesen szép természeti környezetben fekszik, az elmúlt évtizedekben azt is megtanulták az itt élők, hogy csak „békeidőben” vonzó ez a természeti környezet.

Fotó: Márton Anna

– Az egyre gyakoribb óriási esőzések okozta, nem ritkán katasztrófa helyzetek megoldása mindannyiunkat próbára tett. Mindeközben az agráriumnak óriási aszályokkal is meg kell küzdenie. Legutóbb 2013-ban az évszázad dunai árvizekor, gyorsan és szakszerűen kellett cselekednünk, hogy életeket és értékeket mentsünk. Én akkor a város polgármestereként vettem részt a védekezésben. Megoldandó probléma van bőven, de hál'Istennek felkészült szakembereink is vannak – fogalmazott az államtitkár.

– Egy ilyen konferencián a szemléletek egyeztethetők, találkozhatnak a tudomány világában megjelenő trendekkel , hiszen a tudomány jeles képviseli is eljöttek a tanácskozásra. Plenáris előadás keretében a fő irányvonalakat felvázoltuk. A délutáni szekcióüléseken ha ezeket közös nevezőre tudjuk hozni, akkor tulajdonképpen képesek vagyunk arra, hogy akár politikai akaratot is állítsunk a mögé, hogy helyesebb vízgazdálkodás legyen. Ha a tudomány, a mérnöki társadalom szereplői, az államigazgatási szereplők egy jól előkészített koncepcióval állnak elő, akkor ezzel már a politika is tud mit kezdeni. Ezért fontosak az ilyen konferenciák – emelte ki dr. Bíró Tibor dékán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában