Új szabályok lépnek életbe, itt kell majd maszkot viselni Kecskeméten

A kecskeméti helyi operatív törzs egészségügyi szakemberekkel konzultált, ez alapján szigorítások várhatóak a maszkhasználat terén a városban.

Hraskó István

A koronavírus-járvány miatt maszkot viselõ vásárló a kaposvári piacon 2020. március 28-án. Ezen a napon a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter a koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történõ újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A helyi operatív törzs egészségügyi szakemberek véleményét kérte ki azzal kapcsolatban, hogy a fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt milyen maszkhasználati előírások elrendelése szükséges – közölte csütörtökön a kecskeméti önkormányzat.

Mint írják, a beérkezett szakértői vélemények áttekintése alapján hozták meg a döntéseket a városi cégek és intézmények esetében.

Az operatív törzs felhívta az önkormányzati untézményeket, hogy az általuk üzemeltetett létesítmények zárt tereiben, ügyfélszolgálati irodáiban, és a látogatók számára nyitva álló zárt tereiben írják elő november 2-től mind az ott dolgozók, mind az ügyfelek, látogatók részére az orrot és szájat eltakaró maszk kötelező viselését. A maszk csak a 6 éven aluliak és az autizmus spektrumzavarral élő személyek részére nem kötelező.

Az operatív törzs kérte az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezetet is, hogy november 2-től legyen kötelező a maszk a Budai utcai fedett piacon is, nemcsak az üzlethelyiség és asztalbérlőknek, hanem az ott vásárlóknak is. A maszkviselést a fedett piac területén és bejáratánál a Kecskeméti Városrendészet jogosult ellenőrizni.

A törzs kérte még a Hírös Sport Nonprofit Kft.-t, hogy asportlétesítmények zárt tereiben írja elő a látogatók, sportolók részére a maszkot, melyet csak a sportolás során nem kell viselni (és persze a medencében sem). November 2-től kötelező a maszk a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. által működtetett temetők ravatalozóiban, és maszkot kell viselniük a gyászszertartásokon jelenlévőknek is.

Ugyanígy keddtől maszkot kell viselnie a násznépnek a Rákóczi út 3. szám alatti házasságkötő teremben (a házasuló feleknek és az anyakönyvvezetőnek nem).

Az operatív törzs kérte az önkormányzati intézményeket arra is, hogy lehetőség szerint biztosítsák a maszkot, a kézfertőtlenítőt és legalább másfél méter védőtávolság betartását a lakosság és a munkatársak részére. A törzs a hétvégi ünnepekre tekintettel javasolja, hogy a látogatók az önkormányzati intézmények zárt tereiben (például színház, könyvtár, múzeum, kulturális és sportlétesítmény, temető látogatása esetén) november 2. előtt is használjanak maszkot. Szintén javasolt a maszkhasználat a buszmegállókban és a helyi buszokon is.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában