kalocsa / galériával

2021.10.12. 17:24

Katonai újratemetés: hat nemzet halottjait helyezték örök nyugalomra

A Nagyboldogasszony-főszékesegyház mellett feltárt tömegsír utolsóként exhumált maradványai is végső nyughelyre leltek a kedden délben tartott katonai újratemetésen, amelyet a budapesti Radonyezsi Szergij egyházközség protoierej-parochusa, Kádár Iván celebrált.

Gábor János

Az ortodox gyászszertartáson több érintett ország is személyesen képviseltette magát: az Oroszországi Konföderáció részéről Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics magyarországi meghatalmazott nagykövet, valamint Oleg Alekszeevics Szmirnov katonai és légügyi attasé érkezett, míg a Kazah Köztársaság Abdrasov Zsanibek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, illetve Zsilkajdárov Jermek konzuli titkárt delegálta.

Egy-egy hivatalos személy megjelenésével tiszteletét tette a Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, az Orosz Kulturális és Tudományos Központ, az orosz Katonai Emlékmegőrző Igazgatóság, a magyar Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, valamint két nemzetközi nagyvállalat, a Panrusgáz és a Roszatom. Kalocsát dr. Filvig Géza polgármester képviselte, míg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum mellett társszervező, egyben vendéglátó Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről Dr. Bábel Balázs érsek és Vörös Márta főépítész, az emlékpark tervezője érkezett.

Az orosz nagykövet a feltárásért és azonosításért háláját fejezte ki mind az orosz, mind pedig a magyar szakértőknek, hiszen hosszú, konstruktív, együttműködésre nyitott munkájuk eredményeként három kivételével minden katonát név szerint sikerült azonosítani.

A szintén felszólaló Dr. Balogh András József ezredes, a HM kabinetfőnöke hangsúlyozta: minden érintett nemzetnek erkölcsi kötelessége „a hadisírok kölcsönös, viszonosságon alapuló gondozása, ápolása”. Hozzáfűzte:

„a hadisírok legyenek mementói annak, hogy ne következhessen be még egyszer – sem az emberi életben, sem az emberi lélekben – ilyen pusztítás a nemzeteink között”.

A gyászszertartás után Dr. Bábel Balázs meghívta a delegációt egy közös imádságra a főszékesegyházba – itt a tiszteletükre leleplezték az egyik kápolna eddig sosem látott üvegpadlóját, ami alatt a korábbi épület 13. századi tartóoszlopának romjai láthatóak. Hasonló kamrákból még jó párat rejt a templom, viszont az összeset csak a restauráció teljes lezárása után fogják bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában