rendezvények

2021.09.27. 07:00

Szüreti felvonulástól zengtek Kalocsa utcái

A kalocsai hagyományőrzők összesen hét szabadtéri helyszínen adták elő a különböző koreográfiákat szombaton.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület, a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Piros Rózsa Táncegyüttes szervezésében több tucatnyi látványos népviseletbe öltözött táncos lepte el Kalocsa utcáit, szombaton. A hagyományőrzők előre bejelentett útvonalon haladtak végig, és összesen hét szabadtéri helyszínen torpantak meg, hogy élőzenére különböző koreográfiákat adjanak elő.

Az idei szüreti felvonulás különlegessége az volt, hogy ezúttal lovas-lovaskocsis kíséretet kaptak a táncosok, és minden megállónál harapni- és innivalóval kínálgatták az alkalmi nézősereget. A több csoportból és egyesületből érkezett résztvevők a Csilás Parkból indultak, majd a Vidats utcai játszótéren, a Vigadó Étterem parkolójában, a Bem Apó utcai Szociális Otthonban, a Csajda Csárda parkolójában, a Kunszt utcai Szociális Otthonban és a Szentháromság téren adtak műsort, szűk három óra leforgása alatt.

Fotó: Gábor János

A szüreti felvonulás annak ellenére is több évtizedes tradícióval bír, hogy városról van szó. A hungarikummá minősített kalocsai népművészettel szorosan összefonódó hagyományőrzésnek kiterjedt gyökerei vannak, számtalan művelővel, mind a mai napig. Erről a több tucatnyi, több korosztályban felállított és aktívan működő, országos, illetve nemzetközi fesztiválmeghívásokat is teljesítő néptánccsoport megléte árulkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában