galériával

2021.09.12. 11:20

Százharmincan álltak bogrács mellé a miklósi birkafőző versenyen

Idén is az Országos Birkafőző Verseny volt a Szentmiklósi Napok programsorozat egyik legnépszerűbb eseménye. Gyerekek, nők és férfiak is összemérték főzőtudásukat.

Gulyás Sándor

Birkafőző verseny Kunszentmiklós Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/12

Fotó: Gulyás Sándor

Profi és amatőr szakácsok népesítették be szombaton Kunszentmiklós központját. A hagyományos birkafőző versenyen százharmincan álltak bogrács mellé.

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Felső-Kiskunság legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényét, a Szentmiklósi Napokat. A programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a XVIII. Országos Birkafőző Verseny volt, melyre magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt nevezhettek. Bács-Kiskun megye legnagyobbnak számító főzőversenyére a helyiek mellett az ország több városából, illetve külföldről is érkeztek profi és amatőr szakácsok, hogy számot adjanak tudásukról.

– Az idei esztendőben is elégedettek vagyunk a szakácsok teljesítményével. Az elkészült ételekben minden olyan alapanyag, fűszer megvolt, ami egy jó kunsági birkapörkölthöz szükséges. Azokat a klasszikus ízeket kaptuk vissza, amelyeket már megszokhattunk a korábbi évek során. Örömmel töltött el, hogy egyre több hölgyversenyző mutatta meg, hogy nem csak a férfiak tudnak birka pörköltet készíteni. Nagyon fontos az, hogy ezeket a hagyományokat megőrizzük, átadjuk őseink tudását – fogalmazott Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács, a szakmai zsűri elnöke.

Három zsűri hosszú tanakodás után hozta meg döntését.

A társadalmi zsűri rangsora: 1. Horváth Menyhért, 2. Patai Imre, 3. Kecskés Antal, 4. Rácz István, 5. Takács Zoltán.

A hagyományőrző zsűri rangsora: 1. Csikósné Mészáros Judit, 2. Szappanos Lukács Népdalkör, 3. Kacsándi István, 4. Hosszú Gábor, 5. Salga Kristóf.

A szakmai zsűri rangsora: 1. Tassi László, 2. Márkus Tamás, 3. Sánta Ottó, 4. Árgyelán János, 5. Kollárik József.

Külön elismerés járt a legifjabb szakácsnemzedéknek és a hölgyeknek is, különdíjat kapott a nőknél Telles Józsefné, Kocsisné Szórádi Márta, Csikósné Mészáros Judit, Erdei Mónika, Dvorák Luca, Zellei Tímea, a gyermekeknél pedig Kácsor Anna, Ilonka Marcell, Hepp Attila és ifj. Vass Benedek.

A főzőverseny mellett változatos felnőtt és gyermekprogramok, koncertek, kézműves foglalkozások, bemutatók várták az érdeklődőket a XXVI. Szentmiklósi Napokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában