kalocsa

2021.09.28. 07:00

Nagyon elavult már a városi cég járműflottája

A legutóbbi kalocsai képviselő-testületi ülés témái között szerepelt az elavult városi cég járműflottája és az alacsony bérezés is.

Gábor János

Dr. Jéri Tamás ügyvezető tájékoztatta a képviselőket

Fotó: Gábor János

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. idei üzleti tervének tárgyalásán, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen derült fény arra, hogy milyen rossz állapotban van az önkormányzati cég járműparkja. Dr. Jéri Tamás ügyvezető ennél is elszomorítóbbnak tartja a bérezést, hiszen a főállású dolgozók 65 százalékának fizetése nem haladja meg a minimálbér bruttó 219 ezer forintos összegét, és 85 százalékuknak sem magasabb a bére bruttó 240 ezer forintnál, miközben az év 365 napján biztosítják a városi intézmények, ingatlanok, közterületek működését, karbantartását.

A cégvezető a városatyáknak adott szóbeli tájékoztatóban leszögezte: a nehézségek ellenére emelné a fizetéseket, mert azok nem versenyképesek, illetve bővítené a létszámot, de erre pillanatnyilag csak a közmunkaprogram segítségével van lehetősége. Ezzel egyébként nemrég élt is, hét fővel növelve a közterület-karbantartók létszámát. Gyászos ugyanakkor, és

anyagi lehetőségek hiányában egyelőre az is marad, a vállalat járműflottájának állapota.

A kisteherautóik átlagéletkora 18,5 év, átlagos futásteljesítményük pedig 260 ezer kilométer, de a tehergépkocsik még ennél is rosszabb számokat mutatnak: 20,5 évesek, 333 ezer kilométerrel. Az elavult gépek és autók állapotának az sem használ, hogy nagyrészt szabadtéren kénytelenek tárolni őket, fűzte hozzá.

Dr. Filvig Géza polgármester elismerte: a cég csak a járműflotta frissítésére már holnap el tudna költeni legalább 300 millió forintot. Ezt nyilván lehetetlen egy összegben előteremteni, ám számolni kell a fokozatos fejlesztéssel, mert mára elkerülhetetlenné vált. Ezen a ponton dr. Vincze András képviselő felvetésére aláhúzta: folyamatosan figyelik az eszközbeszerzési pályázatokat, és amint lehetőség nyílik támogatására, azzal élni fognak.

A város százszázalékos tulajdonában lévő vállalat az idei évre vonatkozóan 458 millió forintos finanszírozási igényt nyújtott be az önkormányzat felé. Ebből 381,8 milliót általános feladatokra, 63,1 milliót uszodaüzemeltetésre, 7,9 milliót a Kalocsa TV működésére, 5,3 milliót pedig közfoglalkoztatásra költenének, december 31-ig. A városi normatívát teljes egyetértésben szavazta meg a testület.

Dr. Jéri Tamás ügyvezető tájékoztatta a képviselőket
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában