galériával / videóval

2021.09.10. 13:55

Tizenöt emeletet futottak 30 kilós felszerelésben a tűzoltók

Tizenöt emeletnyi magasságot lépcsőn megmászni egyébként sem könnyű, hát még ha ezt a tűzoltók bevetési ruhájában, acélpalackos légzőkészülékkel és a légzőmaszkkal kell teljesíteni. A lánglovagok hagyományos megyei versenyén jártunk a kecskeméti a Malom Központban, sőt be is nevezhettünk. Kiálltuk a próbát!

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokban a New York-i tűzoltóság 343 tűzoltója vesztette életét, rájuk is emlékezve, a bajtársiasság jegyében időzíti minden évben erre az időszakra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a lépcsőfutó versenyt.

Idén közel harminc vállalkozó szellemű résztvevő nevezett a kalocsai, a kecskeméti, a kiskőrösi, kiskunfélegyházi és kiskunhalasi hivatásos tűzoltó-parancsnokságokról, valamint érkezett versenyző a ballószögi önkéntesek közül is.

Rajtuk kívül az igazgatóság két bátor női munkatársa is benevezett a nem mindennapi kihívásra.

A helyszín – akárcsak az előző években – idén is a Malom Központ volt, ennek a legalsó, tehát P3-as (mélygarázsban lévő) szintjén volt a rajt, és legfelülre, a tetőre (6. szint + egy félemelet) kellett felmenni, amely körülbelül tizenöt emeletnyi magasságot jelent.

Mindezt teljes bevetési ruhában, ami a nadrágon, kabáton, védőcsizmán, kesztyűn és védősisakon kívül az acélpalackos légzőkészüléket, és a légzőmaszkot is magában foglalja, ami együtt közel harminc kilogramm.

Saját tapasztalataink alapján mondhatjuk: nagyon be kell osztani az erőt, hogy a legfelső szintekre is maradjon. Itt aztán hatványozottan igaz a futóversenyek örök igazsága: nem szabad elfutni az elejét, mert ha kapkodóvá válik a légzés, a maszkban sokkal nehezebb „korrigálni”, és egy tapasztalatlan indulónál ez komoly nehézségeket okozhat.

Többen már rutinos résztvevőnek számítottak, sokan viszont most próbálták ki először a lépcsőzést. A legjobbak 2 perc körüli idővel értek célba (jelen sorok írójának ideje 3:04), de egy biztos, a tetőn mindenkinek jól esett megszabadulni a sisaktól, maszktól, friss levegőt szívni és kicsit leülni megpihenni.

Mint Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: a verseny egy valós helyzetet imitál, ami sajnos a mindennapokban is bekövetkezhet: egy többemeletes épületben tűz üt ki, és a tűzoltóknak fel kell hatolniuk teljes védőfelszerelésben, lépcsőn, mivel a lift nem működik. Azonban míg ma a feladat véget ért a körülbelül 300 lépcső megtételével, egy valós szituációban ekkor kezdődne az oltás, azaz a munka neheze, ráadásul tűz esetén még felszereléseket is kellene cipelni a tűzoltóknak. Bár lehet, hogy a jövőben ezzel is megnehezítik a viadalt, legalábbis a megnyitón dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató felvetette ezt a lehetőséget.

Tőle azt is megtudtuk, hogy az oltásnál alapszabály: ha füsttel telített helyre mennek, ahol a légzőkészüléket kell használni, akkor kétszer annyi levegőt kell hagyni a kifelé útra, mint befelé menet. Ezt úgy tudják ellenőrizni a tűzoltók, hogy induláskor megnézik, hány bar nyomás van a palackban, és ha odaérnek a gócponthoz (tűz, vagy kimentendő személy), akkor ellenőrzik. 50 bar-nál sípolni kezd a palack, akkor már sürgősen el kell indulni visszafelé.

Farkasinszki Lóránt hangsúlyozta a helyes légzéstechnika fontosságát, hiszen minél jobban beosztja a tűzoltó a levegőt, annál tovább tud bent maradni, oltani, menteni, és magát is így tudja biztonsággal kijuttatni. Ha valaki jól, higgadtan veszi a levegőt, a palackban lévő tisztított, sűrített levegő akár félórára is elég lehet, de egy intenzív munkával, erőbedobással számolva inkább 15-20 perc az átlag.

Egy kis túlnyomás van a maszkban, hogy ha esetleg véletlenül bejutna a füst, akkor ne a tűzoltó arca felé áramoljon, hanem kifelé. A légzőkészüléket nemcsak az óriási nagy tüzeknél, hanem az utómunkálatoknál is érdemes felvenni, hiszen a füsttel ilyenkor is bejuthatnak káros, karcinogén, azaz rákkeltő anyagok a tüdőbe.

Eredmények:

Női kategóriában

I. helyezés: Hölzl Krisztina tűzoltó főhadnagy – Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

II. helyezés: Borbély Aliz – Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Férfi kategóriában

I. helyezés: Szlama Ferenc tűzoltó őrmester – Kiskunhalas HTP

II. helyezés: Torma Barnabás tűzoltó őrmester – Kiskunhalas HTP

III. helyezés: Tapodi Richárd tűzoltó törzsőrmester – Kiskunfélegyháza HTP

IV. helyezés: Katona Balázs tűzoltó főtörzsőrmester – Kiskunfélegyháza HTP

V. helyezés: Ropos Gergő tűzoltó őrmester – Kiskunhalas HTP

VI. helyezés: Gilicze Péter tűzoltó őrmester – Kiskőrös HTP

Különdíj 40 év felettiek

I. helyezés: Furdan Dániel – Ballószög ÖTE

II. helyezés: Komáromi Péter Pál tűzoltó főhadnagy – Kecskemét HTP és Kollár Csaba tűzoltó főhadnagy – Kiskunhalas HTP

III. helyezés: Sebők József tűzoltó főtörzsőrmester – Kecskemét HTP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában